{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani BiH Novu godinu dočekuju u Budimpešti, Pragu, Rimu, Parizu...

S
22.12.2010. u 22:20
0
52
Građani BiH Novu godinu dočekuju u Budimpešti, Pragu, Rimu, Parizu...
0
Građani BiH Novu godinu dočekuju u Budimpešti, Pragu, Rimu, Parizu...
Vatromet iznad Budimpešte
Bosanci i Hercegovci su sa velikom radošću dočekali vijest o ukidanju viza, a jedan od razloga su svakako jeftnija i jednostavnija putovanja na doček Nove godine u evropskim metropolama. Tako su se brojni građani naše zemlje odlučili na odlazak u Budimpeštu, Prag, Pariz, Rim, Istanbul i druga popularna odredišta, gdje će sa svojim najdražim dočekati 2011. godinu.
Ukidanje viza nije obradovalo samo građane, već i turističke agencije, koje trljaju ruke zadovoljni povećanim interesom klijenata za putovanja izvan naše zemlje.

Budimpešta omiljeno odredište

Kako je za Sarajevo-x.com rekao Muamer Lutvić, direktor turističkog sektora u Centrotransu, ove godine je zabilježen povećan broj putnika koji će Novu godinu dočekati širom Evrope. Lutvić nije mogao govoriti o preciznim podacima, ali je rekao da povećanje u odnosu na prošlu godinu iznosi minimalno deset posto.

Sarajlije su ove godine posebno zagrijani za doček Nove godine u Budimpešti (275 KM), ali i Pragu (440 KM), Parizu (595 KM), Rimu (565 KM) i Istanbulu (745 KM). U turističkoj agenciji Centrotrans su rekli da su se fokusirali na evropska putovanja, koja su građanima i najinteresantnija.

"Cijene su povoljnije nego prošle godine, jer smo ih snizili kako bi animirali građane da putuju, a imali smo i akciju 'first minute' sa popustom od deset posto", rekao je Lutvić i povećan interes za putovanjima doveo u vezu sa početkom bezviznog režima.

Kratka putovanja i niže cijene

Sličan ukus kada je riječ o putovanjima na doček 2011. godine imali su i Tuzlaci, koji su također najviše zainteresovani za evropske destinacije, tačnije Budimpeštu, Prag, Pariz i Istanbul.

Kako je za naš portal rekao Semir Huremović, direktor agencije Hit Tours iz Tuzle, interes Tuzlaka i stanovnika okolnih gradova gotovo je jednak prošlogodišnjem. On je rekao da su se klijenti njegove agencije najčešće odlučivali za glavni grad Mađarske, zbog cijene i trajanja putovanja.

U agenciji Sol Azur iz Banje Luke rekli su nam da su njihovi sugrađani najradije birali Prag, Budimpeštu i Pariz te da je većina mjesta popunjena.

U Jordan i Dubai ne ide niko

"Dobro je što se Nova godina poklopila sa vikendom, pa su se građani raspitivali i odlučivali za destinacije koje uzimaju najmanje radnih dana", rekla je za Sarajevo-x.com Jasna Trivić iz Sol Azura. Ona je dodala da je interes povećan i da su morali proširivati kapacitete.

Tradicionalno popularna destinacija za Bosance i Hercegovce je Dubrovnik. Naši sagovornici su potvrdili da je i ove godine interes za Dubrovnik veliki i da će mnogo građana BiH Novu godinu dočekati na Stradunu.

S druge strane, egzotične destinacije poput Jordana ili Dubaija ove godine nisu privukle pažnju njihovih klijenata pa osim pojedinačnih upita nije bilo konkretnog interesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: