{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ninfa u blizini Rima najromantičnija bašta u svijetu

F
29.5.2013. u 13:44
32
14
Ninfa u blizini Rima najromantičnija bašta u svijetu
32
Ninfa u blizini Rima najromantičnija bašta u svijetu
Foto: AFP
Rijetke biljke, začarane ruševine i zvuk vodopada u botaničkoj oazi Ninfa u blizini Rima, rađenoj u "engleskom stilu", bile su dovoljne da se ova bašta proglasi najromantičnijom na svijetu.
Bašta potiče iz 19. vijeka kada je aristokratska porodica Kaetani preuzela zemlje koje su vijekovima bile napuštene u blizini Ninfe, grada koji je napušten još u srednjem vijeku. Grad koji je nekada imao 150 kuća i sedam crkava bio je stajalište za hodočasnike i trgovce na drevnom rimskom putu, ali je uništen građanskim ratom da bi potom postao utočište umjetnika.

"Ninfa nije samo bašta, ona ima dugu kulturnu historiju", rekao je AFP-u Lauro Marchetti, šef Fondacije Roffredo Caetani koja upravlja baštom udaljenom 70 kilometara od Rima.

Caetanijeva majka je osnovala botaničku baštu. Caetani, muzičar i štićenik mađarskog kompozitora Franca Lista, osmislio je potočiće i vodopade stvorivši tako opčinjavajuće melodije bašte.

"Noću na mjestu koje zovemo 'slavujevim' čuje se pravi koncert ptičjih pjesama i vode", rekao je Marchetti.

Foto: AFP
Foto: AFP


Caetanijeva supruga, Amerikanka Marguerite Chapin dodala je bašti ruže, irise, petunije i paviljon bambusa i često je pozivala svoje prijatelje - Virginiju Woolf, Tennesseja Williamsa, Trumana Capoteja, kao i italijanskog pisca Alberta Moraviju i režisera Piera Paola Pasolinija.

Mnogi su bili inspirisani ruševnim rimskim mostom, bivšom carinarnicom i vodama punim pastrkme i flore. Ispod likova carinarnice, gde odrazi vode igraju po zidovima, italijanski pisac Giorgio Bassani napisao je svoj poznati roman "Vrt Finci-Kontijevih".

"Nešto pred smrt vratio se ovde posljednji put. Bio je veoma bolestan i uz težak uzdah mi je rekao: 'Sada mogu da umrem'", rekao je Marchetti.

Aranžmani biljaka iz cijelog svijeta pružaju vrtu sofisticirani ali ipak prirodni izgled, a bašta je dom 1300 različitih vrsta biljaka uključujući i rijetke biljke iz Brazila, Irana, Sjeverne Afrike. Banane, američki ljiljani i japanski javor također se mogu vidjeti pored ruža koje su obgrlile 21 metar visok čempres.

Foto: AFP
Foto: AFP


Baštu je ove godine posjetilo, u jednom danu, rekordnih 3.972 posjetioca iako se vrt ne reklamira već se do njega dolazi "usmenom" preporukom.

Od prodaje karata finansiraju se plate petero baštovana, ali su šefovi bašte odlučni da vrt ne postaje masovni biznis.

"Ninfa nikada neće biti komercijalno mjesto ispunjeno limenkama Coca-Colee, plastičnim kesama i opušcima", kaže Marchetti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: