Putovanja
47

Nike napravio avione za fudbalere: Za bolju igru na terenima

Klix.ba
Kompanija za putovanja i tehnologiju Teague kreirala je inovativnu unutrašnjost aviona koja bi mogla revolucionirati način na koji fudbalski timovi sportisti putuju svijetom.

Fudbalski menadžeri širom svijeta često se žale o kilometrima koje njihovi igrači moraju preći tokom sezone. Ne postoji sumnja u to da putovanja mogu utjecati na igru sportista, a teague je u saradnji s Nikeom razvio ideju za koju tvrde da će poboljšati igru fudbalera.

"Sportski avion" je dizajniran tako da pruži sve potrebne usluge sportistima prije i nakon meča te bi zračno putovanje moglo biti idealno za povrijeđene i umorne igrače, kao mjesto gdje počinje njihov oporavak na putu kući.

Teagueov model putovanja mogao bi biti idealan za fudbalske igrače tokom prvenstava jer moraju preći hiljade kilometara kako bi odigrali prijateljske utakmice. Naprimjer, Brazil je igrao dvije utakmice u Miamiju u posljednjih pet dana, što znači da su brazilski reprezentativci koji su igrači Premier lige, La Lige i Bundeslige morali preći 12.874 kilometra kako bi bili dostupni tokom vikenda.

Teague namjerava olakšati takva putovanja igračima sa sjedištima koja mogu biti i krevet, stolove za masaže, odvojene kabine koje reduciraju buku, te područja za analize i testove.

Ova ideja mogla bi zaustaviti i borbu između međunarodnih timova i domaćih klubova dok menadžeri pokušavaju zadržati svoje igrače kući što duže.

"Kad profesionalni sportisti putuju kroz različite vremenske zone njihov tim ima više šanse da izgubi. Sportski avion će biti na nivou sportskog terena", rekao je Philipp Steiner, kreativni direktor Teaguea.