{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA i MIT dizajnirali putnički avion budućnosti

23.6.2014. u 17:55
6
13
NASA i MIT dizajnirali putnički avion budućnosti
6
NASA i MIT dizajnirali putnički avion budućnosti
Foto: NASA
Kako cijena goriva igra veliku ulogu i diktira cijene u aviokompanijama, NASA je tražila od MIT-a da dizajnira manji avion koj će trošiti manje goriva. Nakon nekoliko godina nastao je "Double Bubble".
Avion ima širok trup, motore u zadnjem dijelu, smanjen raspon krila i obrnuto okrenut nos aviona. Kapaciteta je ukupno 180 sjedećih mjesta, a ovaj avion bi trošio 70% manje goriva nego standardni Boeing 737, a uz to bi mnogo manje zagađivao zrak i proizvodio manju buku.

NASA vjeruje da bi ovaj avion bio spreman za let u 2035. godini, za kada se pretpostavlja da će se i avionski saobraćaj uduplati. Injžinjeri će vjerovatno kreirati probni model koji će testirati već ovog ljeta."Zeleni" avioni su na pomolu. Ovo nije prvi put da se priča na temu aviona koji troše dosta manje goriva. Cijene kerozina su drastično porasle od recesije iz 2008. godine. U zadnje tri godine, cijene su dostigle najveće vrijednosti, i ako se uzme u obzir pad u putovanjima i bukiranju letova, aviokompanije zarađuju otprilike samo 2,4 %.

Ako bi avioni letjeli na pogon obnovljivih resursa, biogoriva i "zelenog dizela", to bi smanjilo cijenu leta, a samim tim i cijene karata. U totalu, sve zajedno bi umnogome unaprijedilo biznis jer je povećanje potrošnje putnika ključni način povećanja zarade aviokompanija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: