Putovanja
0

New York: Novi luksuzniji izgled hotela Plaza za 100. rođendan

Sarajevo-x.com
Hotel Plaza, jedna od najupečatljivijih zgrada u New Yorku, ove godine slavi svoj 100. rođendan u novom, modernijem izdanju za novo stoljeće, a zahvaljujući osvježenom izgledu rezervacija slobodnih soba već je postala nemoguća misija.

Najpoznatiji newyorkški hotel smješten je u zgradi iz doba francuske renesanse, u blizini Central Parka, a zatvoren je prije dvije godine zbog 400 miliona dolara vrijednog renoviranja gdje su gotovo sve sobe pretvorene u luksuzne apartmane, a javnim okupljalištima vraćen nekadašnji sjaj.

Hotel Plaza je gostima svoja vrata prvi put otvorio 1. oktobra 1907. godine, a stanovnici New Yorka ne mogu dočekati novo svečano otvaranje u novembru, iako će tada biti osposobljena tek četvrtina hotelskog kapaciteta.

Budući gosti hotela Plaza moći će provesti noć u jednoj od 134 soba, u odnosu na prijašnjih 800 soba, po cijeni od 675 dolara.

Također će se moći iznajmiti i 152 luksuznih apartmana, a 181 privatnih rezidencija prodano je po cijenama od 2,5 do 50 miliona dolara

Lista slavnih ličnosti i članova mnogih kraljevskih porodica koji su boravili u ovom hotelu više je nego impresivna. Legendarni Beatlesi su nekada odsjedali u Plazi, kao i autor "Velikog Gatsbija", F. Scott Fitzgerald, kojem je jednom prilikom književnik Ernest Hemingway savjetovao da svoju jetru ostavi Princetonu, a srce Plazi.

Veliki arhitekta Frank Lloyd Wright živio je u Plazi dok je radio na izgradnji muzeja Guggenheim, Truman Capote je u Velikoj dvorani organizirao kultnu kostimiranu zabavu "Black and White Ball", a Mick Jagger je izabrao Plazu za proslavu svog 50. rođendana.

Poznati američki tajkun Donald Trump bio je vlasnik ovog hotela od 1988. godine do 1995. godine.

Orly Daniell Hackmon, predsjednica izraelske kompanije Elad Properties koja je 2004. godine kupila Plazu za 675 miliona dolara, kazala je za Reuters kako će javna okupljališta poput Palm Court, Oak Bar, Oak Room i nekoliko prodavnica uskoro biti otvoreni.

Proslava 100. rođendana hotela Plaza biće održana u ponedjeljak uz vatromet i mnoštvo slavnih ličnosti.

.