Putovanja
1.5k

Nevjerovatne skrivene ljepote BiH kroz oči putujućeg fotografa i gosta iz Malezije

Piše: Lejla Čolak
(Foto: Zahariz Khuzaimah)
Zahariz Khuzaimah je putujući fotograf iz Kuala Lumpura u Maleziji, a njegova posljednja stanica bila je Bosna i Hercegovina.

"Nedavno sam imao priliku da posjetim Bosnu i Hercegovinu, predivnu zemlju na Balkanu. Bez nekog pravog plana, uz Sarajevu sam iznajmio auto i počeo se voziti zemljom. Putovanje je trajalo dvije sedmice i utopio sam se u prirodnu ljepotu ove zemlje", kaže Khuzaimah.

Ističe kako je bio iznenađen malim brojem turista, budući da ova zemlja "nudi toliko mnogo prirodnih ljepota i predivnih mjesta koja tek trebaju da budu otkrivena."

U toku svoje posjete Bosni i Hercegovini, ovaj je fotograf imao priliku da vidi Bihać, Cazin, Sarajevo, Mostar, Jajce i druga mjesta, a posjetio je i Plitvička jezera.

Khuzaimah je u Cazinu uradio i video intervju sa jednim od mještana, otkrivši kako izgleda svakodnevnica na selu, dvadeset godina nakon rata u bivšoj Jugoslaviji.

"Oprostite na lošem zvuku jer nisam imao u planu snimati film u Bosni, to je bila samo slučajnost. Došao sam zbog fotografije i nisam ponio audio snimač, niti dodatnu opremu", napisao je Khuzaimah.

Zahariz Khuzaimah gaji ljubav prema putovanjima i često sam putuje biciklom. U razgovoru za Klix.ba navodi kako su od 2012. godine njegova putovanja i način na koji zarađuje novac jer radi seriju dokumentarnih filmova za jednu TV kuću u Maleziji.

Ovaj fotograf se trenutno nalazi u Kirgistanu, a za Klix.ba ističe kako se sljedeće godine ponovo vraća u Bosnu i Hercegovinu.