Ljepote Španije
47

Neobično naselje uklesano u stijene privlači sve veći broj turista, fotografije oduzimaju dah

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Putovanje u Setenil de las Bodegas u Španiji može biti prava avantura za osobe koje pate od klaustrofobije. Naime, ovo neobično naselje sagrađeno je pomoću lokalnog kamena kao građevinskog materijala – a većina tog kamena nikada nije pomjerena s mjesta.

Smješten u prekrasnoj pokrajini Cádiz, Setenil de las Bodegas jedan je od čuvenih, Bijelih gradova Andaluzije, poznatih po nestvarnoj bjelini kuća koje su uklesane u stijenama.

Jedan od najfascinantnijih dijelova grada je velika stijena koja prekriva cijeli blok bijelih kuća, a koja pruža prirodno hlađenje tokom toplih ljeta. Iznad stijene se nalazi još kuća, tako da grad ima slojeve domova odvojenih prirodnim stijenama. Iako ima samo oko 3000 stanovnika, Setenil de Las Bodegas je odigrao važnu ulogu u historiji Španije. Postoje zapis o ljudima koji su ovdje živjeli još prije 2000 godina kada su lokaciju zauzeli Rimljani. Iako je već od davnina naseljen, Setenil de Las Bodegas se nije razvio sve do 12. stoljeća kada su ga zauzeli Mauri koji su koristili litice kao prirodnu zaštitu da utvrde grad. Hladan kamen od velike je pomoći tijekom vrućih ljeta, kada pomaže sniziti pokoji stepen.

U prošlosti su upravo hladniji dijelovi kuća koristili za čuvanje hrane, poput prirodnog hladnjaka. Osim radi razgledavanja kuća, kao i znamenitosti poput tornja obnovljenog dvorca Nazarí, u grad se dolazi i zbog vrhunskog vina, kao i slasnih domaćih jela, osobito od mesa i sira te mirisnih naranči.

Ovaj španjolski grad, skriven u andaluzijskim brdima, fenomen je kojeg posjećuju turisti sa svih strana svijeta.