Bolje ih je izbjeći
25

Namirnice i predmeti koje ne smijete unijeti u avionsku kabinu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Letovi na odmor ili povratak kući s dugog putovanja mogu biti veoma uzbudljivi, ali putnici moraju biti pažljiviji prilikom pakovanja ručnog prtljaga jer neke stvari nije dozvoljeno unositi u avionsku kabinu.

Kako biste izbjegli naporne sigurnosne provjere i eventualno oduzimanje pojedinih namirnica i predmeta, putnici bi trebali povesti računa o tome da sljedeće stvari spakuju prema propisima ili da ih uopće ne nose sa sobom, piše Express.

Džem

Iako se radi o želatinastoj strukturi, džemove nećete moći unijeti u avionsku kabinu zbog toga što veliki broj kompanija ovu namirnicu smatra tečnom. No, valja napomenuti kako ipak rijetke aviokompanije dopuštaju unos teglica manje zapremine od 100 ml.

Maslac

Slično kao i u prethodnom slučaju maslac ima čvrstu strukturu, ali se vrlo lako može rastopiti usljed djelovanja visoke temperature i tako postati tečan, a unošenje tečnosti je strogo zabranjeno u kabine.

Topljeni sirevi

Osim što i topljeni sirevi mogu mijenjati svoje agregatno stanje, oni mogu prouzročiti i jako neugodan miris u avionskoj kabini. Dakle, bolje ga ne nosite sa sobom.

Sportska oprema

Bejzbol palice, palice za golf, pikado i različiti katapulti, oprema za krstarenje ili predmeti koji se koriste u borilačkim sportovima strogo su zabranjeni u avionu.

Otvarači za flaše

Iako oni mogu biti odličan poklon ili korisno sredstvo koje uvijek imate uz sebe, ali otvarači za flaše nisu dozvoljeni u ručnom prtljagu.