Problem u metanu
66

Najveći kruzer na svijetu isplovio iz Miamija, ekolozi su zabrinuti

D. B.
Najveći kruzer na svijetu, Icon of the Seas, krenuo je na svoje prvo krstarenje iz Miamija na Floridi. no već izaziva zabrinutost zbog emisije metana.

Kruzer duge 365 metara ima 20 paluba i može primiti maksimalno 7.600 putnika, a u vlasništvu je kompanije Royal Caribbean Group. Iz Miamija je krenuo na sedmodnevno putovanje Karibima, no ekolozi upozoravaju da će u atmosferu ispuštati štetni metan s obzirom da koristi LNG, odnosno tečni prirodni gas.

Kruzer je izgrađen u brodogradilištu u finskom gradu Turku, registrovan je na Bahamima, a pored brojnih sadržaja posjeduje sedam bazena i šest tobogana. Njegova izgradnja je koštala dvije milijarde dolara, a gosti će moći posjetiti više od 40 restorana, barova i salona.

Iako LNG "čišće" sagorijeva u odnosu na tradicionalna brodska goriva poput lož ulja, postoji rizik da gas "pobjegne" i uzrokuje curenje metana u atmosferu. Metan je mnogo moćniji staklenički plin nego što je ugljik dioksid.

"Ovo je korak u pogrešnom pravcu. Procjenjujemo da korištenje LNG-a kao goriva za brodove emituje više od 120 posto emisija stakleničkih gasova u životnom ciklusu nego standardno brodsko gorivo", izjavio je Bryan Corner, direktor Međunarodnog vijeća za čisti transport (ICCT).

Ranije ove sedmice je ICCT objavio izvještaj u kojem se navodi da su emisije metana iz brodova na LNG veće od onoga što trenutni propisi pretpostavljaju.

Metan u atmosferi zadržava 80 posto više toplote od ugljen dioksida u periodu od 20 godina. Smanjenje ovih emisija smatra se ključnim za usporavanje globalnog zagrijavanja.

Royal Caribbean navodi da je kruzer 24 posto energetski efikasniji nego što to zahtijeva Međunarodna pomorska organizacija za moderne brodove. Inače, plan kompanije je da u službu uvede net-zero brod do 2025. godine.

Industrija krstarenja je jedan od najbrže rastućih sektora turizma, za koju su posebno zainteresovani mladi. Ova industrija je dala doprinos globalnoj ekonomiji od 75 milijardi dolara u 2021. godini.

Ceremoniji održanoj povodom prvog putovanja kruzera prisustvovao je i legendarni argentinski nogometaš Lionel Messi.

Karte za krstarenje koštaju između 1.723 i 2.639 dolara po osobi, dok će u vrijeme Božića biti potrebno izdvojiti 5.124 dolara po osobi.