Putovanja
0

Najveća pećina na svijetu otvorena za javne obilaske

Klix.ba
Pećina Son Doong u Vijetnamu duga je gotovo devet kilometara, a unutar njenih zidova može stati neboder od 40 spratova. Prvi su je istražili britanski speleolozi 2009. godine, a sada je turistička agencija Oxalis dobila specijalnu dozvolu da organizuje obilaske pećine.

Pećinu je otkrio lokalni stanovnik 1991. godine i tada se činila beskrajnom. Budući da se prepao provalije, spustio se samo nekih 90-ak metara u unutrašnjost pećine, koja je narednih 18 godina ostala neistražena. Tek 2009. godine su dvojica britanskih speleologa sišli do kraja pećine i zvanično otkrili najveću pećinu na planeti.

Unutar pećine Son Doong nalaze se divovski stalaktiti, vodopadi, pa čak i džungla poznata kao Edamov vrt, u kojoj obitavaju životinje poput letećih lisica i majmuna.

Sada će, po prvi put u historiji, pećina biti otvorena i za javnost. Turistička agencija Oxalis već je počela sa probnim obilascima, a prima i rezervacije za prave, šestodnevne, obilaske, s kojima će početi naredne godine.

Turisti će tokom dana pješačiti kroz pećinu, a noći će provoditi spavajući na pjeskovitim plažama pećine. Tokom prve noći će se ulogoriti pored Pseće ruke, divovskog stalagmita, koji nalikuje na pseću šapu. Pećina sadrži dva podzemna ponora, sa liticama visokim po 240 metara te "Vijetnamski zid", visok poput zgrade od 15 spratova. Tu su i polja algi i rijetki biser kalcijevih kristala, koji prekrivaju zidove pećine.

Ovi šestodnevni obilasci koštat će tri hiljade dolara, a samo 220 turista imat će priliku da naredne godine posjeti pećinu.