{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dugovještica u kanjonu Prače mogla bi biti najduža pećina u BiH

S
2.8.2013. u 10:46
0
15
Dugovještica u kanjonu Prače mogla bi biti najduža pećina u BiH
0
Dugovještica u kanjonu Prače mogla bi biti najduža pećina u BiH
Foto: SRNA
Tokom međunarodne speleološke ekspedicije od 10. do 15. augusta bit će nastavljeno istraživanje pećine Dugovještice i Medvjeđe pećine u kanjonu rijeke Prače.
Ekspedicija će biti održana u organizaciji Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva i Unije speleologa Bolonje, a pod pokroviteljstvom Talijanskog speleološkog saveza i uz podršku Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske.

"Speleološki kamp će se nalaziti u Hrenovici, opština Prača, a bit će otvoren od 10. do 25. augusta. Istraživanja će biti vršena uglavnom u Govještici i Mračnoj pećini, opština Rogatica, ali i u obližnjoj regiji", rečeno je Srni u Centru za krš i speleologiju.

U ovom centru naglašavaju da je za istraživanje pećine Govještice potrebna oprema za penjanje, neoprenska oprema i dobro speleološko iskustvo.

Svi zainteresovani za učešće na ekspediciji detaljnije informacije o smještaju, hrani, planu istraživanja i ostalim pitanjima mogu dobiti ako se obrate na e-mailove [email protected] ili [email protected].Međunarodni speleološki tim otkrio je prošle godine potpuno novi dio pećine Dugovještice u kanjonu rijeke Prače, na teritoriji opštine Rogatica, koja po svojoj morfologiji i veličanstvenim pećinskim ukrasima predstavlja prirodno blago, sa velikim brojem fosila pećinskog medvjeda (Ursus spelaeus).

"Izgleda da je ovo najduža pećina u BiH, ali još nisu u potpunosti završena istraživanja ni na ovoj lokaciji, kao ni u pećini na izvoru Mokranjske Miljacke, koja je zvanično bila proglašena najdužom. Ima još pećina u BiH koje su nedovoljno istražene", rekao je Srni italijanski speleolog Simone Milanolo.

Do sada je napravljen detaljan nacrt 7.600 metara pećinskog sistema Dugovještice, koji uključuje i trodimenzionalni model pećine.

"Poslije prelaska nekoliko vertikala i jezera, otkriven je potpuno novi dio pećine. Ovogodišnje istraživanje završeno je kod posljednjeg jezera zbog nedostatka opreme i samog završetka istraživačkog kampa", kaže Milanolo.

On naglašava da pećina Dugovještica ima nekoliko dvorana čije su dimenzije veće od 100 puta 50 metara, ukrašenih stalaktitima i stalagmitima, te nekoliko jezera.

"U jednom dijelu pećine postoje jezera sa i bez vode, potpuno ispunjena kristalima kalcita veličine nekoliko centimetara", ističe Milanolo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: