Lonely Planet
10

Najpoželjnije evropske destinacije: Zagreb na prvom mjestu, sjeverna Crna Gora na četvrtom

Klix.ba
Popularni svjetski turistički vodič Lonely Planet objavio je listu deset najpoželjnijih evropskih destinacija, a na prvom mjestu je Zagreb, dok se sjeverna Crna Gora našla na četvrtom mjestu. Business Insider piše kako su neki od izbora, poput britanskog studentskog grada Leedsa, iznenađujući.

Mnogu putnici biraju Hrvatsku zbog jadranske obale, ali turistički stručnjaci Lonely Planeta objašnjavaju da glavni grad Hrvatske ne treba biti zanemaren jer nudi mješavine zadivljujuće komunističke arhitekture i sunčanih austrougarskih trgova. Također ima odličnu gastronomsku ponudu i bogatu ponudu domaćeg piva.

Na drugom mjestu je drevni švedski grad Gotland koji ima prekrasan krajolik, šume, ribarska sela i mirne pješčane plaže.

Galicija, jedna od najpopularnijih gastronomskih destinacija u Španiji koja je poznata po morskim plodovima našla se na trećem mjestu.

Crna Gora (Foto: Pixabay)
Crna Gora (Foto: Pixabay)

Stručnjaci Lonely Planeta svrstali su sjevernu Crnu Goru, koja se može pohvaliti zapanjujućom Jadranskom obalom, kao i planinama i kanjonima, na četvrto mjesto.

Na petom mjestu je britanski studentski grad Leeds koji se nalazi u blizini luke Ilkley, a na šestom mjestu je portugalska regija Alentejo koja obiluje prirodnim ljepotama, a osim toga se ističe i brojnim malim slikovitim gradovima, srednjovjekovnim selima i dvorcima na obalama.

Slijede Sjeverna Njemačka koja ima izvanrednu arhitekturu i Moldavija, zemlja tajnih vinskih podruma i osamljenih litica, koja je slabo posjećena i izgubljena u vremenu.

Paphos (Foto: Pixabay)
Paphos (Foto: Pixabay)

Na devetom mjestu je Paphos, grad smješten na sjeverozapadnom dijelu Kipra. Stručnjaci Lonely Planeta podsjećaju da je drevna luka u Paphosu, koja je proglašena evropskom prijestolnicom kulture 2017. godine, mjesto rođenja grčke boginje ljubavi Afrodite. Cijeli grad se nalazi na listi UNESCO-ove Svjetske kulturne baštine.

Jedno od najboljih mjesta za posjetiti ovog ljeta je Le Havre, grad u francuskoj pokrajini Gornjoj Normandiji. Prvenstveno je, kako mu i ime kaže, luka koju odlikuje privlačna moderna arhitektura i koja služi kao odlična baza za istraživanje ostatka ove regije.