Putovanja
6

Najneobičniji nacionalni park u SAD-u je inspiracija za pisanje pjesama

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nacionalni park Velike pješčane dine je najneobičniji nacionalni park u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i jedan od 58 smještenih na području SAD-a. Posjetioci kažu da pripada "drugom svijetu“, da je dramatičan, nadrealan i čudan. Oni koji prvi put posjete Nacionalni park "Great Sand Dunes“ u Coloradu zadržavaju se između uzdaha i zbunjenih pogleda.

Dok se većina nacionalnih parkova u SAD-u može pohvaliti veličanstvenim purpurnim planinama, spokojnim obalama i besprijekornom šumom, park Velike pješčane dine je oličenje anomalije. Možete ga osjetiti i prije nego vaše stopalo kroči na njegovu površinu. Tokom ljetnih mjeseci, dine izdaleka mogu izgledati kao valovite fatamorgane, a sve kao posljedica toplote koja "lebdi" visoko iznad pustinje. Ušuškane na udaljenom putu prema planinama Rocky, najveće pješčane dine u Sjevernoj Americi mogu izazvati niz emocija.

Za Zacha Tiptona, bivšeg umjetnika koji je izučavao ovaj park i 30-godišnjeg muzičara, ovo je mjesto za nezaboravnu melodičnu pjesmu.

"Volim izazove koji mi pružaju priliku za pisanje pjesama, a nacionalni parkovi u velikoj mjeri predstavljaju jedinstvena mjesta, netaknuta od ljudskih interesa“, rekao je Tipton za BBC.

Foto: AFP
Foto: AFP

Prilikom istraživanja i pronalaska lokacija za inspiraciju, umjetnik je "otkrio" Velike pješčane dine.

"Izgledalo je kao mjesto koje savršeno odgovara mojoj ličnosti. Osjetio sam da mogu pomjeriti granice bez pritiska za promjenu moje pjesme ukoliko neko smatra da je 'čudna", objasnio je Zach.

Nakon što je prihvatio program u kojem je kao umjetnik boravio u ovom Nacionalnom parku, 2013. godine proveo je sedmicu u Velikim pješčanim dinama van zimske sezone.

"Najviše vremena sam proveo u dugim samostalnim šetnjama, a takvo nešto nikada ranije nisam doživio. Nikoga nije bilo blizu mene i osjećao sam se kao na mjesecu. Dok gledate preko masivnih planina dobijate nevjerovatnu inspiraciju i mislite da ste jedina osoba na Zemlji“, prisjeća se Zach.

Foto: EPA
Foto: EPA

U suštini, prema njegovim riječima, Nacionalni park Velike pješčane dine postao je nepresušan izvor za muzičare. Tipton je u tom periodu bio daleko od svog doma, a dok je u Coloradu stizalo kasno proljeće i porodice s djecom žurile vani, s vrhova lokalnih planina se topio snijeg.

Park je prvobitno bio proglašen američkim nacionalnim spomenikom prirode da bi ga 13. septembra 2004. godine Kongres SAD-a proglasio nacionalnim parkom i rezervatom prirode. Rasprostire se na blizu 342,6 km2. U parku se osim pješčanih dina nalazi i nekoliko jezera, tundra, šest vrhova viših od 3.950 metara, stare smrekine i borove šume, travnjaci i močvare - staništa raznovrsne divljači i biljaka.