Zanimljivosti
151

Medvjedi koji su se igrali nasred ceste zaustavili saobraćaj u Montani

Klix.ba
Vozači koji su se vozili kroz Nacionalni par Glacier u Montani iznenadili su se kada su na cesti zatekli par mladunčadi medvjeda koji su se igrali poput djece.

Začuđeni vozači snimili su ovu neobično scenu, a mnogi su izašli iz svojih automobila kako bi ih fotografisali. Na snimku se vidi kako se dva medvjedića dobro zabavljaju i uopće ne obraćaju pažnju na automobile i ljude.

Nacionalni park Glacier smješten na sjeverozapadu američke savezne države Montana i prostire se na 4.101 kilometara kvadratnih. Obuhvata dva planinska lanca i preko 130 jezera. U parku je zabilježeno 61 vrsta sisavaca, kao što su: sivi medvjed, američki crni medvjed (više od 200 jedinki), sivi vuk, kojot, puma, hermelin, bizon, ušati jelen (Odocoileus hemionus), bjelorepi jelen (Odocoileus virginianus), divokoza i američki muflon, te dabar i ondatra (Ondatra zibethicus); ali i 241 vrsta ptica (kao što su bjeloglavi orao i sivi sokol) i 20 vrsta riba (više vrsta lososa i pastrva), dok vodozemci i gmazovi još nisu dobro istraženi.

Park se nalazi na listi UNESCo-ve svjetske baštine.