Putovanja
18

Divlji zapad kakav niste vidjeli: Fascinantne crno-bijele fotografije američkih pejzaža

Klix.ba
Foto: Laurent Behaux
(Foto: Laurent Behaux)
Poznata po filmu "Gold Rush", revolverašima i svojim spektakularnim planinama, američka granica fascinira milione posjetitelja svake godine, međutim većina ih vjerovatno nije vidjela slične fotografije divljeg Zapada.

Fascinantne crno-bijele fotografije prikazuju mjesta kao što su Grand kanjon u Arizoni, Nacionalni park Yosemite u Californiji i Nacionalni park Yellowstone u Wyomingu.

Napravio ih je francuski fotograf Laurent Baheux, koji je posjetio najveće pejzaže na divljem zapadu u Americi i bio inspiriran radom poznatom fotografa i ekologa Ansela Adamsa.

Adams je bio poznat po svojim crno-bijelim fotografijama zapadnih krajolika, uključujući Yosemite i inspirirao je generacije fotografa. Više od 30 fotografija Baheuxa pojavit će se u njegovoj novoj zbirci o Americi, koja naizgled slavi beskrajne horizonte i pejzaže u zemlji.

"Ova teritorija je nevjerovatna, ogromna i stalno se mijenja. Postoje planine, ravnice i pustinje s panoramama koje oduzimaju dah", napisao je 46-godišnji fotograf na svom sajtu.