Putovanja
59

Najekstremnije aerodromske piste na svijetu

Klix.ba
Tenzing-Hillary aerodrom
Dugi redovi, kašnjenja i previsoke cijene su neki od razloga zašto većina putnika ne voli aerodrome. No, postoje i oni na kojima nema redova i kašnjenja, ali je zato polijetanje i slijetanje iskustvo od kojeg se ledi krv u žilama.

BBC je napravio listu aerodroma čije piste su jedinstvene u svijetu.

Tenzing-Hillary aerodrom u Nepalu je napravljen za avanturiste. Nalazi se u gradu Lukla smještenom na Himalajima. Pista je duga 460 metara, a njen nagib od 12 posto omogućava slijetanje samo helikopterima i malim avionima. Pista je okružena planinama, pa greškama prilikom slijetanja i uzlijetanja nema mjesta.

Barra aerodrom na istoimenom otoku u Škotskoj se tokom plime uopće ne vidi. Aerodrom je jedinstven jer je jedini u svijetu na kojem se plaža koristi kao pista. Zbog toga, vrijeme letova diktira plima.

Slijetanje na Međunarodni aerodrom Ibrahim Nasir na Maldivima za pilote je zastrašujuće. Pista leži samo dva metra iznad nivoa mora, a zauzima cijelu dužinu ostrva Hulhule. Ovdje i najmanja pogrešna procjena pilota može dovesti do toga da avion završi u Indijskom okeanu.

Smatra se da aerodrom Juancho e Yrausquin na karipskom ostrvu Saba ima najkraću pistu na svijetu kada su komercijalne linije u pitanju. Pista na ovom aerodromu u prosjeku je duga 396 metara, dok su druge piste duge između 1.800 i 2.400 metara. Okruženje je prekrasno, ali i opasno. Pista se nalazi na grebenu s čijih strana su provalije.

Jednu od najopasnijih pista ima i aerodrom Telluride koji se nalazi na platou na Rocky planinama, a slijetanje ovdje ostavlja bez daha. Pista je nekada imala ogromnu rupu na sredini, no obnova 2009. godine učinila ju je sigurnijom. Ipak, slijetanje noću se ne savjetuje.