Zanimljivosti
2

Pogledajte kako su avioni slijetali u Portugalu po vjetrovitom vremenu

Klix.ba
Tokom vikenda su snažni vjetrovi uveliko otežavali slijetanje aviona na aerodrom Madeira u Portugalu, a nevjerovatni snimci su objavljeni na internetu.

Uslovi koji su vladali na aerodromu Madeira nisu bili iznenađenje za iskusne pilote. Vjetrovito vrijeme ih je prisiljavalo da prekinu slijetanje i podignu avion kako ne bi doživjeli nesreću.

Piloti moraju biti itekako vješti i moraju proći specijalni trening kako bi sletjeli na aerodreme po sličnim uvjetima kakvi su na aerodromu Madeira, koji se nalazi između planina i Atlanskog okeana. Pista je ranije bila toliko kratka da je morala biti produžena dvaput zbog nesreća.

Avioni su tokom vikenda slijetali na aerodrom gotovo okrenuti bočno, a neki od pilota su odustajali od slijetanja u posljednjem trenutku. No, ove situacije pilotima nisu nepoznate.

"Neki od snimaka su vjerovatno mnogima zastrašujući, ali oni zapravo pokazuju ono za šta većina pilota tvrdi da je odlično bočno slijetanje. Osim toga, svi avioni imaju granice kada je riječ o bočnom vjetru, tako da pilot nije taj koji jedini odlučuje da pokuša sletjeti. Ako je bočni vjetar prejak, slijetanje nije dozvoljeno. Opasni aerodromi ne postoje", izjavio je pilot i autor knjige "Cockipt Confidential" Patrick Smith.