Od Zambije do Barcelone
0

Najbolje dizajnirani hoteli svijeta

Sarajevo-x.com
Chongwe River House, Zambija
List The Australian objavio je zanimljivu priču o najbolje dizajniranim hotelima svijeta. Nekoliko hotela su izdvojili.

Među njima je Chongwe River House u Zambiji, sa zemljano obojenim zidovima i krovom poput onog koji se može naći na kućama kod lokalnog stanovništva. U unutrašnjosti namještaj od velikih drvenih trupaca daje poseban ugođaj.

Hotel Omm u Barceloni nezaobilazna je tema još od 2003. kad je otvoren. Dizajniran je tako da pruža pogled na grad uz zadržavanje privatnosti i istovremeno uz zaštitu od buke i topline.

Alila Villas na Uluwatu, Bali, najbolji je primjer savremenog stila gradnje na Baliju. Izgrađen je na stjenovitom nagibu odakle se pruža pogled na more, a svojevrsna je "transplantacija" iz toplog, suhog podneblja Sjeverne Afrike ili Grčke. Pri gradnji hotela korišteni su isključivo lokalni resursi.

Quinta Real u Zacatecasu u Španiji napravljen je na tribini arene za borbu sa bikovima koja je izgrađena još u 19. stoljeću. Posljednja korida tu je održana 1975. godine.

Clarion Hotel Sign u Stockholmu najveći je i najneobičniji u Švedskoj. Svaki sprat je posvećen različitim skandinavskim dizajnerima, čiji je stil prisutan u gostinjskim sobama.

Marmara Antalya u Turskoj prvi je rotacioni hotel u svijetu. Ispod se nalazi 478 tona vode, a prve tri etaže su potpuno u vodi. Hotel također ima privatnu plažu i rijeku.

Luksuzni Hotel de Larache u Čileu nalazi se na rubu pustinje Atacama. Pedeset soba je pokriveno drvenim pločama, a u sumrak gosti vani mogu pijuckati svoje piće uz stabljike bibera.

Posebna priča je Kandalama Hotel u Šri Lanki, koji je "upetljan" među drvećem i na čiju široku terasu nerijetko slijeću male ptice, a desi se da nadomak balkona dođu i "brbljavi" majmuni. Teško je i zamisliti da neki hotel može biti više u skladu s prirodom.

Camino Real u Mexico Cityju privlačan je još od dana kad je otrvoren 1968. godine Inspiracija za gradnju je bila nepogrešivo meksička, koja se ogleda u odabiru sunčano zlatne i hot ružičaste boje. Ukupni efekat je iznenađujuće visok stepen glamura.

Inovativna arhitektura izdvojila je ME Hotel u Barceloni. Svaka soba gleda na gradsku plažu prozorima od poda do plafona, a enterijer je urađen u retro stilu.