Zbog topljenja leda
0

Mount Everest postaje sve opasniji za penjače

Sarajevo-x.com
Mount Everest postaje sve opasniji za uspon jer se zbog globalnog zatopljenja topi i ledenjak uzduž padine, tvrdi alpinist Apa iz Nepala koji je najviši svjetski vrh osvojio čak 20 puta.

Zbog porasta temperatura mnogo leda se otopilo na strmoj stazi koja vodi penjače do vrha, te se pri pohodu na Mount Everest alpinisti susreću sa brojnim problemima. Također, otapanje leda uzrokovalo je i duboke procjepe u koje penjači mogu pasti , a stručnjaci upozoravaju da su veoma opasne i poplave koje bi naprosto mogle odnijeti one koji pokušavaju osvojiti svjetski vrh.

Apa je odrastao je u podnožju Mount Everesta, a u subotu se i po 20 put uspeo na 8.850 metara oborivši tako vlastiti rekord koji je iznosio 19 uspona.

"Rast temperature u planinama uzrokovao je otapanje leda i penjanje je veoma teško pogotovo na stjenovitim dijelovima", kazao je Apa kada se vratio u Kathamandu, prenosi Daily Telegraph.

On je dodao kako na planini jedva da ima stijena koje bi pomagale pri penjanju i kako planina izgleda mnogo lošije nego 1989. godine, odnosno kada je on prvi put dosegao najviši svjetski vrh.

Inače, Mount Everest postaje sve popularnije turističko odredište, a na najviši svjetski vrh se penju i profesionalci i amateri, naravno uz pomoć visokostručnih osoba.

No, stručnjaci su upozorili da je uspon na najviši svjetski vrh veoma opasan za penjače amatere pogotovo sada, zbog topljenja leda.

Nedavno je, baš kako bi upozorio na problem otapanja leda, Britanac Lewis Pugh, veliki borac za okoliš, preplivao ledeno jezero na Mount Everestu.