{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje proljetno čišćenje Mount Everesta

F
20.4.2010. u 16:03
0
0
Počinje proljetno čišćenje Mount Everesta
0
Počinje proljetno čišćenje Mount Everesta
Foto: Reuters
Dvadesetak nepalskih alpinista kreće ove sedmice u osvajanje Mount Everesta radi uklanjanja otpada koji se na krovu svijeta gomila decenijama.
Mnogi alpinisti su već učestvovali u čišćenju Everesta odakle je uklonjen samo dio otpada, ali vođa specijalne ekspedicije nazvane "Extreme Everest 2010" Namgyal Sherpa izjavio je da se oš niko nije usudio da krene u čišćenje zone iznad 8.000 metara nadmorske visine.

Taj dio Mount Everesta s najvišim vrhom na 8.850 metara, nazvan je "zona smrti" zbog nedostatka kiseonika, ledene hladnoće i nepristupačnosti terena, prenosi Reuters.

Sherpa i njegov tim pokušaće da pokupe upotrebljene boce kiseonika, punjače za rešoe, ostatke krila šatora, konopce i sličan materijal koji su alpinisti ostavili za sobom.

- Ovo je prvi put da čistimo na toj visini, u takozvanoj zoni smrti. Veoma je teško i izuzetno opasno. Sav taj otpad do sada je bio pod snijegom, ali je s topljenjem snijega zbog klimatskog zagrijavanja izbio na površinu, izjavio je tridesetogodišnji vođa ekspedicije koji se na "krov svijeta" penjao već sedam puta.

- Otpad predstavlja veliki problem za alpiniste. Jedan njegov dio potiče još iz vremena Edmunda Hillary, kazao je Sherpa, dodajući da očekuje uklanjanje najmanje dvije tone otpada.

Novozelanđanin Edmund Hillary i nepalski vodič Tenzing Norgey bili su prvi koji su osvojili vrh Everesta 1953. godine.

Isti poduhvat od tada je ostvarilo više od 4.000 alpinista.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: