Želi svjetsku pažnju
0

'Čovjek polarni medvjed' preplivao ledeno jezero na Mount Everestu

Sarajevo-x.com
Borac za okoliš Lewis Pugh (40), kojeg još zovu "čovjek polarni medvjed", prvi je čovjek koji je ikad preplivao ledeno jezero na Mount Everestu, piše britanski list Telegraph.
Opremljen kupaćim gaćicama, naočalama i kapom za plivanje, Pugh je preplivao oko kilometar preko jezera Pumori.

Jezero se nalazi na 5.300 metara nadmorske visine na famoznoj planini blizu Khumbu ledenjaka i ima temperaturu vode oko dva stepena Celzijusa.

Lewis je plivao 22 minuta i 51 sekundu, a morao je voditi računa da ne ide ni prebrzo ni presporo, jer je rizikovao srčani udar.

"Da sam išao brzo mogao sam ostati bez energije, a, opet, da sam išao presporo mogao sam dobiti hipotermiju", rekao je on.

Lewis, advokat iz britanskog Plymoutha, ranije je plivao na Antarktikui preko Sjevernog pola kako bi skrenuo pažnju na otapanje leda.

Ali, kaže da mu je plivanje na Mount Everestu bilo najteže, jer je tad najviše rizikovao bolest, odnosno smrzavanje.

"Na Antarktiku i preko Sjevernog pola sam plivao brzo i agresivno, no, ovdje ne možete koristiti tu taktiku. Zbog nadmorske visine trebate plivati vrlo polako i promišljeno. Osjećao sam da ću se utopiti. Bio sam se jako zadihao i da sam plivao malo brže potonuo bih", opisao je Pugh, dodajući kako je brinuo hoće li moći preplivati kilometar, ali i da je sretan jer je uspio.
Napomenuo je kako je i ovog puta plivao kako bi skrenuo svjetsku pažnju na otapanje ledenjaka.

"Ledenjaci na Himalajima nisu samo led. Oni osiguravaju vodu za oko dvije milijarde ljudi", zaključio je Pugh.