Francuska
0

Misteriozni otok kojeg nema ni na jednoj mapi

Sarajevo-x.com
Misteriozni otok koji nije zabilježen na mapi i nema ime pojavio se u blizini francuske obale, piše "Independent".

Novi otok koji se pojavio u blizini francuske obale nije ucrtan ni na jednoj mapi niti ima ime. Za vrijeme visoke plime, njegova površina je velika koliko i dva fudbalska igrališta, dok se za vrijeme oseke površina povećava deset puta. Prošle godine, na otoku je postojalo sedam vrsta biljaka te nekoliko vrsta ljuskara i buba.

Snažna oluja u februaru ove godine je razdvojila otok na dvije polovice i uništila njegovu vegetaciju koja se još uvijek nije oporavila, ali su se rakovi i bube ponovo pojavili.

Skeptici kažu da otok kojeg lokalno stanovništvo naziva "L'île Mystérieuse" (Misteriozni otok) nije uopće neka misterija nego da se radi o običnom sprudu. Lokalni ekolozi i političari se ne slažu i tvrde da je to zapravo klasično ostrvo koje postoji već osamnaest mjeseci i koje nije nestalo ni tokom visoke plime.

Od sljedeće godine otok će biti zaštićen, jer geolozi i naučnici tvrde da će se njegova površina vjerovatno proširiti, a ne nestati. Prema riječima naučnika, otok bi trebao postati prirodna laboratorija u kojoj će se analizirati kojom brzinom živi organizmi mogu naseliti zemljište.

Oni tvrde da je najbitnije ostrvo zaštititi od ljudi koji već dolaze tu. Na otoku se dva puta održale zabave koje su trajale cijelu noć.

Iako postoje dvojbe o tome da li se radi o pravom otoku, jedno je sigurno, L'île Mystérieuse je neobično i čarobno mjesto sa prelijepom pješčanom plažom okruženom morem.