Putovanja
0

Ostrva za savršen bijeg

Sarajevo-x.com
Corn Island
Web-stranica frommers.com izdvojila je iz knjige "500 izvanrednih ostrva" deset destinacija. Pogledajte i saznajte ponešto o nekim od najljepših ostrva svijeta.

Corn Island, Nikaragva

Zamislite lijepo tropsko ostrvo s netaknutim plažama i koraljnim grebenima. To je istinski raj koji je uglavnom neotkriven kad je riječ o turistima. Ovo ostrvo je kao iz snova, nemate potrebu skrivati se od bilo koga. Slavni koji cijeli život bježe od paparazza znaju cijeniti ovakva mjesta.

Koh Tonsay, Kambodža

Maleno, gotovo pusto ostrvo Koh Tonsay, južno od grada Kep u Kambodži, najbolje je čuvana tajna za relaksaciju na moru, u prirodnim ljepotama Sijamskog zaljeva. Block Island, Rhode Island

Mnogi posjetitelji su se našli na ovom ostrvu udaljenom 19 km od obale na Rhode Islandu. Naišli su na glinene hridi, zelenilo, te kamene zidine obrasle mahovinom. Nađe se tu i pokoja ruža puzavica, neposredno uz plažu.

Molokai, Havaji

Iako je udaljeno svega 14 km od West Mauia, Molokai je, za razliku od ostalih, daleko poznatijih havajskih ostrva, ostao neistražen od turista.

Raiatea & Tahaa, Francuska Polinezija

Raiatea je najsvetije ostrvo u South Seasu, sa najbolje očuvanim arheološkim ostacima u Polineziji. Odvojeno od njega, malom lagunom, "ostrvo vanilije", Tahaa, jedno je od najluksuznijih mjesta u regiji.

Caye Caulker, Belize

Za svakog ko je ikad imao potrebu da pobjegne od svakodnevne trke, idealno rješenje je spuštanje padobranom na ovo ostrvo. Ono je neka vrsta zabačenog naselja, koje u velikoj mjeri liči civilizovanom mjestu. S tim što tu imate priliku za savršen odmor.

Isle au Haut, Maine

Kao i u slučaju njegovog susjeda, Mount Desert Islanda, veliki dio ovog ostrva posvećeno je Nacionalnom parku Acadia. Međutim, još uvijek je vrlo malo posjećeno. Guadeloupe

Guadeloupe se njiše u vlastitim nježnim ritmovima. Ono nema velikoga naselja i nije za, primjerice, shopping, poput obližnjeg Martiniquea. No, Guadeloupe ima dušu koja se ogleda u malim gostionicama u kojima je moguće pojesti ukusne plodove mora.

Quirimbas arhipelag, Mozambik

Proglašenjem Quirimbus arhipelaga, te južne obale Bazaruto arhipelaga nacionalnim parkovima, Mozambik je, prema Fondaciji World Wildlife, postao globalni lider u zaštiti okoline. Navedenim je činom Mozambik pomogao u očuvanju dviju ekskluzivnih netaknutih regija u svijetu.

Tobago

Ovo ostrvo bijelog pijeska udaljeno je 32 km od "znatno užurbanijeg" Trinidada, čiji mnogi stanovnici bježe vikendom baš na Tobago. Također je privlačno putnicima koji žele ljenčariti na plažama ili istražiti bogate šume sa zanimljivim primjercima flore i faune, uključujući egzotične ptice i zelene iguane.