Raskošan spomenik
129

Maškovića han u Pakoštanima: Mali dio osmanske tradicije u Dalmaciji postaje novi turistički dragulj

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Pakoštane, malo dalmatinsko mjesto u Zadarskoj županiji prebogato je kulturno-historijskim spomenicima. Od antičkih nalazišta do utvrda vitezova Templara, ali ipak u posljednje vrijeme najzanimljiviji je Maškovića han, raskošan spomenik iz osmanskog perioda koji agilna lokalna vlast uz pomoć evropskih fondova pretvara u prelijep hotel i prvorazrednu turističu atrakciju.

Han je smješten na čarobnoj lokaciji, nedaleko od mora, a još bliže krasnom Vranskom jezeru. Jusuf Mašković, poznat i kao Silahdar Jusuf Paša, kažu da je rođen kao Josip Mašković u mjestu Vrana, današnja općina Pakoštane, bio je osmanski vezir i admiral, Kapudan Paša, veliki admiral osmanske flote.

Proslavio se osvajanjem Chania na zapadnom dijelu otoka Krete u samo 54 dana tokom Kandijskog rata 1645., bar tako kažu stare knjige. Za našu priču bitan je jer je u svom rodnom mjestu izgradio veliki han, najznačajniji spomenik osmanske arhitekture u Hrvatskoj.

"Jusuf je napredovao od konjušara iz Vrane, preko pisara u Sarajevu, sve do komandanta Osmanske flote u doba sultana Ibrahima. U zavičaju je Josip ili Jusuf želio izgraditi ljetnikovac, han kao utvrdu, sa turskim kupatilom i šadrvanom. Kako je tadašnji sultan zbog ko zna kakvih okolnosti, najprije dvorskih spletki dao ubiti Jusufa, gradnja hana je stala", priča nam prvi dio historije Maškovića hana Jurica Botić, historičar i geograf sa kaštelanskom adresom i doktoratom Ljubljanskog univerziteta.

Maškovića Han, veliki kompleks kojeg je Jusuf gradio u svom zavičaju za stare dane, kao i svojevrsno trgovačko svratište i središte, započet 1644., ostao je nedovršen uslijed njegove smrti 1646. godine. Za nastavak gradnje čekao je han cijelih 367 godine, da Vrana i Pakoštane prođu ko zna koliko uprava i država, da se Hrvatska osamostali i uđe u Evropsku uniju, a lokalna zajednica dočepa briselskih fondova.

Dovršen je konačno tek 2014. po izvornim nacrtima, te danas predstavlja najzapadniji spomenik osmanske arhitekture u Evropi i jednu od rijetkih osmanskih građevina u Hrvatskoj uopće. Maškovića han tako postaje baštinski hotel, sa dva apartmana i 14 soba moći će smjestiti četrdesetak gostiju u vrlo luksuznom smještaju.

Jurica Botić nam je pričao kako je Maškovića han obnovljen na najbolji način, izvrstan primjer očuvanja i obnove baštine, kroz stavljanje u funkciju povezujući struku i potrebe savremenog čovjeka. Maškovića han svoja vrata otvara početkom juna, a u Dalmaciji, turističkoj perjanici ovih prostora biti će vjerovatno najoriginalniji turistički sadržaj, posebno kad se uzme u obzir odsustvo osmanlijskih spomenika na prostoru gdje su Turci imali više stoljeća snažan uticaj.

U obnovu je utrošenu blizu tri miliona eura, od toga je tri četvrtine osigurano iz evropskih fondova, a ostatak je investirala Vlada Republike Hrvatske.

Okruženje objekta je prekrasno, Vransko jezero na kojem se han nalazi jedinstvena je lokacija, desetak kilometara od mora, a najveće prirodno jezero u Hrvatskoj i kriptodepresija. Kriptodepresija je udubljenje ispunjeno vodom čija površina je iznad morskog nivoa, a dno ispod.

Maškovića han djeluje kao neočekivana egzotika u prostoru koji i onako obiluje prirodnim u kulturno-historijskim vrijednostima. Izlazak ili zalazak sunca ovdje se teško opisuje.