{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Luksuzno odmaralište na kojem se sastaju Trump i Kim Jong-un nekada je bilo otok smrti

10.6.2018. u 10:28
9
14
Luksuzno odmaralište na kojem se sastaju Trump i Kim Jong-un nekada je bilo otok smrti
9
Američki predsjednik Donald Trump stigao je u Singapur gdje će 12. juna sa sjevernokorejskim liderom Ki Jong-unom razgovarati o denuklearizaciji korejskog poluotoka. Lideri SAD-a i Sjeverne Koreje sastat će se na otoku Sentosa koji ima mračnu prošlost.
Sentosa je vrhunska turistička lokacija koja ima predivne plaže, kockarnice i najbolje golf terene u Aziji, piše Guardian. Iako Sentosa znači "mir i spokoj", nekada je služio kao japanski logor za britanske i australske zatočenike nakon njihove predaje Japanu 1942. godine.

Osim toga, ovaj otok je bio mjesto pogubljenja velikog broja Kineza koji su živjeli u Singapuru, uključujući i civile, koji su bili osumnjičeni da su sudjelovali u aktivnostima protiv Japana. Ubistva su uglavnom izvedena na plaži koja je sada golf igralište s 18 rupa.

Do 1972. godine otok Sentosa je bio poznat kao "Pulau Belakang Mat" što u bukvalnom prijevodu znači "otok smrti s leđa" Preimenovan je nakon što je vlada odlučila ovaj otok pretvoriti u odmaralište.

Guardian piše da je ovaj otok, bez obzira na mračnu prošlost, idealno mjesto susreta Donalda Trumpa i Kim Jong-una, jer se nalazi samo pola kilometra od južne obale glavnog otoka Singapura, nudi privatnost i osamljenost, a lako ga je i osigurati.

Glasnogovrnica Bijele kuće Sarah Sanders u utorak je saopćila da će ovaj historijski sastanak biti održan u hotelu Capella na singapurskom otoku Sentosa. Ranije tog dana Trump je na Twitteru napisao kako bi taj sastanak mogao biti početak novog, velikog prijateljstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje ćete na ljetovanje?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: