Mont Blanc
214

Lovro Krišto osvojio jedan od najviših vrhova Evrope

E. M.
Lovro Krišto na Mont Blancu
Lovro Krišto na Mont Blancu
Busovački alpinist i zaljubljenik u visoke vrhove Lovro Krišto osvojio je najviši vrh Alpa Mont Blanc, a ovaj poduhvat je završio s francuskim partnerom Thomasom Aughtonom.

Krišto je član Planinarskog društva TIM Busovača, a na Mont Blanc se popeo u jednoj od najopasnijih sezona za penjanje, s francuske strane iz Chamonixa, ali nakon nekoliko dana uspona osvojili su vrh od 4.810 metara.

Opisivajući uspon, Krišto je napisao da su vjetrovi bili do 80 kilometara na sat, da je uspon protekao bez oblaka, a temperatura -25 stepeni. Ipak, vjetar koji je zameo tragove je digao snijeg pa je vidljivost bila loše.

"A onda, počelo je s mojim padom u ledenjačku pukotinu, bez povreda hvala Bogu, rukama sam se zadržao na vrhu, da bi mi nakon toga kod Vallot Hut-a na 4.300 pukla dereza", opisao je Krišto te dodao da je Aughton u to vrijeme počeo razvijati visinsku bolest.

Ipak nakon odmora i hidratacije, uprkos teškom stanju partnera, uspjeli su doći do vrha Mont Blanca i time ispisati još jednu stranicu alpinizma.