Treba li vam ideja?
18

Ljeto je pri kraju: Otkrivamo četiri destinacije savršene za septembarsko putovanje

L. K.
Ilustracija: Shutterstock / Maroko
Ilustracija: Shutterstock / Maroko
Ljeto se polako bliži kraju, a vama je ostalo nekoliko slobodnih dana. Iskoristite ih tako što ćete se zaputiti na jesenje putovanje u neki od gradova koje vam predlaže bloger i veliki ljubitelj putovanja Robert Dacešin koji je proputovao skoro 50 zemalja i 249 gradova.

"Prije četiri godine sam imao priliku posjetiti Maroko, ovu nevjerovatnu zemlju u kojoj ima toliko stvari koje možete raditi. Marakeš, Fez, Kazablanka, Esauira…. ne zna se koje mjesto je bolje. S obzirom na to da sam putovao iz Banja Luke, presjedao sam u Memingenu i onda se zaputio u Fez na krajnju destinaciju putovanja", kaže Dacešin.

Ističe da je veoma važno znati da je za posjetu Maroka potrebno izvaditi vizu. Iako je to nešto čemu se ne radujete, upravo to će vas odvesti u zemlju malog princa, začina, berbera, kamila, ljubaznih ljudi, neprestanog sunca... Istražujući ovu zemlju, Dacesina su za ruku vukle "babe gatare" koje su mu obećavale čitanje budućnosti, skidanje uroka i slično, a na glavnim trgovima je imao priliku vidjeti majmune koji sasvim normalno borave pored ljudi.

Irska je zemlja koju trebate obići bar jednom u životu. Dacešin kaže kako je u zelenu zemlju najlakše otići letovima preko Brisela. Ako pogodite dobre datume, povratnu kartu biste mogli platiti manje od 200 KM, kaže bloger. Dodaje i kako vam za posjetu Irskoj treba viza, koja je besplatna.

Ilustracija: Shutterstock / Irska
Ilustracija: Shutterstock / Irska

Irci su izrazito ljubazni, tolerantni, ležerni i uvijek raspoloženi za razgovor. Oni imaju izrazito jak osjećaj pripadnosti svojoj obitelji i zajednici, te neće odbiti da vam pokažu prirodne ljepote obalnih područja, gorja, rijeka, jezera i pitomih pašnjaka. Interesantno je da je 80 posto Irske pokriveno pašnjacima, te ste uvijek u direktnom dodiru s prirodom.

"Kada me pitaju koja mi je omiljena zemlja u Evropi, obično kažem Portugal. Tokom 2016. sam proveo dvije sedmice u ovoj sjajnoj zemlji koja me je oduševila na svaki mogući način. Ako bih morao birati zemlju u kojoj bih živio, a da to nije BiH, onda bi to bio Portugal", raspoloženo priča Dacešin.

Osim što je o Portugalu pisao na svom blogu , Dacešin je napravio video "Top deset stvari koje možete raditi u Portugalu".

Naposljetku, opisuje još jednu egzotičnu destinaciju - Siciliju.

Ilustracija: Shutterstock / Sicilija
Ilustracija: Shutterstock / Sicilija

Ističe da je to, pored Napulja, najbolja destinacija u cijeloj Italiji koju je imao priliku vidjeti, posebno zbog unikatnog duha te zemlje i savršene domaće kuhinje. "Jedite kao da vam je sutra zadnji dan" je jedan od najpopularnijih citata koji se često ponavlja u Siciliji jer taj narod, kaže Dacešin, gaji veliku ljubav prema hrani. Dacešina su u tom dijelu Italije posebno oduševile interesantne uličice, šarene pijace i kvalitetan noćni život.

Silicijance opisuje kao veoma susretljiv, temperamentan i ponosan narod koji svoje ostrvo voli scim srcem. Najviše su, ipak, vezani za svoju porodicu koja im je uvijek na prvom mjestu.