Kupovina italijanske kuće iz snova za samo 1 euro postala je još jednostavnija

Klix.ba
14.4.2019. u 07:19
66
26
Kupovina italijanske kuće iz snova za samo 1 euro postala je još jednostavnija
66
Kupovina italijanske kuće iz snova za samo 1 euro postala je još jednostavnija Foto: Zungoli (Instagram)
Šta vas sprečava da kupite jednu od onih kuća koje se u Italiji prodaju za manje od cijene espressa? Je li to strah od kupovine na neviđeno ili tjeskoba od mukotrpne birokratije? Šta god da kažete, nemate opravdanje.
Dvije italijanske destinacije nadaju se da će namamiti nove stanovnike kućama koje koštaju nešto više od jedne marke. Osim toga pokrenuli su i web lokacije koje obećavaju kupcima nekretnine iz snova.

Tako da ukoliko nađete neku koja vam se dopada možete ju kupiti putem interneta.

"Skupio sam mlade ljude koji volontirajući pomažu budućim kupcima. Transparentnost je ključna, ali ljudi bi trebali doći da vide ljepotu mjesta, probati izvrsnu hranu i udahnuti ovdašnji svježi zrak", rekao je Paolo Caruso, gradonačelnik Zungolija, jednog od sela u kojima se nude jeftine kuće.

Zungoli je maleno selo, u obliku puža, u regiji Campania u blizini Napulja i obale Amalfije. Ovo selo proglašeno je jednim od najljepših sela u Italiji 2015. godini. Srednjovjekovni mostovi vode aristokratskih palača u kojima živi samo 1.000 ljudi. Svijetli cvjetovi krase ulične uglove, a vinove loze i masline rastu gotovo posvuda.

A evo i kako možete doći do doma iz vaših snova za mizerne novce:

Korak jedan: Otiđite na web stranicu Zungolija www.comunezungoli.it. U lijevom stupcu nalazi se veza pod nazivom "Case in Vendita a 1 €."

Možda će vam trebati i Google prevoditelj ali ne bi bilo loše ni da naučite nešto italijanskog jezika jer ćete svakako živjeti tamo.Korak dva: Kada kliknet na vezu vidjet ćete desetine stanova od 50 do 100 kvadratnih metara.

Korak tri: Preuzmite prijavni obrazac za željenu nekretninu. U ovom trenutku obvezujete se na obnovu u roku od tri godine i morate objasniti vrstu projekta - bilo da je riječ o privatnoj kući ili zanatskoj radnji.

Korak četiri: Priložite kopiju svoje lične karte i proslijedite sve to putem maila gradonačelnikovom uredu.

Korak pet: Ako vaš plan bude odobren, Caruso će vam poslati ugovor i onda je na vama da preselite u Italiju i završite posao.

Kao i kod svih tih jeftinih kuća, kupci moraju platiti sigurnosni polog od 2.000 € i obvezati se na obnovu nekretnine. Rad treba započeti za nekoliko mjeseci. Nakon što je kompletan i izvršen kupoprodajni ugovor, polog se vraća.Postoje i porezni odbici u iznosu do 85 posto za sve radove remonta.

Rustične atrakcijeZungoli ima jedinstveno okruženje i mnogo toga za ponuditi. Iako je je ovo mjesto u rustičnom stilu grad ne živi u prošlosti i ima nadograđenu infrastrukturu, javna LED svjetla i Wi-Fi. Pijace i pločnici su nedavno obnovljeni.

A ako vam čak i ovaj proces zvuči prekomplicirano talijanski gradić Mussomeli na Siciliji olakša vam kupovinu nekretnina za 1 €.

Fotografije stanova možete provjeriti putem web stranice www.case1euro.it. Ova stranica sadrži interaktivnu mapu s detaljnim informacijama o svakoj zgradi i sve je na engleskom jeziku.

Mnogi napušteni stanovi su u dobrom stanju i trebaju samo minimalno renoviranje.

"Izvorni vlasnici svakodnevno nas pozivaju na zbrinjavanje njihovih starih kuća. Sada je u prodaji stotinu kuća", rekao je vijećnik za naslijeđe Toti Nigrelli.
Ime ovog gradića potiče od latinske složenice Mons Melisa, što znači bro meda, a lokalne delicije uključuju guastedde peciva s medom i pržene krofne.Grad, koji se uzdiže na 700 metara visokom brežuljku, ima pogled na vulkan Etna i Dolinu hramova. Lokalni vremenski fenomen nazvan "More oblaka" može se vidjeti s vrha.

Sve što trebate učini jeste gore navedenoj agenciji poslati e-mail s popisom kuća koje želite slijedeći upute. Potom trebate doći na odredište kako bi završili kupovinu. Lokalni agenti će vam organizirati sastanak s notarom i sastaviti sporazum prema kojem se morate obvezati na obnovu u roku od tri godine ili predati sigurnosni polog od 5.000 eura.

Svi zainteresirani kupci će dobiti obilazak grada, posjetiti vrhunske lokalitete i probati domaću kuhinju. Osoblje agencije pomoći će vam na svakom koraku.


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: