|

Kanjoning, nova avantura u turističkoj ponudi Nacionalnog parka Sutjeska

Kanjoning, nova avantura u turističkoj ponudi Nacionalnog parka Sutjeska
60
Klix.ba
14.10.2016. u 13:02
2
komentara
60

dijeljenja
1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9
Ključni predstavnici lokalne zajednice na Tjentištu i predstavnici Nacionalnog parka Sutjeska ove sedmice održali su drugi sastanak Saradničkog vijeća, u okviru WWF- ovog projekta "Zaštićena područja za prirodu i ljude" u organizaciji WWF Adria i parka.
Fokus sastanka bio je usaglašavanje stalnih članova koji trebaju predstavljati različite sektore i koji će biti aktivno uključeni u buduće aktivnosti u cilju zajedničkog rada na razvoju održivog turizma u NP Sutjeska.

U istom periodu rendžeri NP Sutjeska imali su priliku upoznati se s najnovijim istraživanjima o bogatstvu biodiverziteta Sutjeske.

Đorđije Milanović, stručnjak za floru i vegetaciju iz Arbor Magna, održao je radionicu tokom koje su predstavljene informacije prikupljene kroz istraživanje flore, faune i fungije glavnih dotoka u NP Sutjeska, kao i živi svijet planinskih jezera, njihovo stanje i perspektive.

"S obzirom na to da je obalni živi svijet veoma slabo istražen, kako u NP Sutjeska tako i u cijeloj Bosne i Hercegovine, u okviru projekta su rađena istraživanja, a prikupljene informacije su sada predstavljene rendžerima. Cilj radionice je predstaviti polaznicima set ključnih informacija biodiverziteta Sutjeske, koje trebaju dijeliti sa turistima kako bi ih upoznali sa prirodom i zajednički brinuli o njenoj zaštiti i održivosti", kazao je Milanović.

Krajem juna 2016. godine ekspedicija sastavljena od vodiča Kanjoning Asocijacije Slovenije te predstavnika lokalnog spasilačkog kluba, stručnjaka za floru i vegetaciju i predstavnika WWF-a, ispitivali su mogućnosti za pretvaranje kanjona Hrčavke u održivi turistički proizvod - kanjoning Hrčavkom.

"Kanjon Hrčavke omogućava posjetiocu spuštanje u stjenovito područje rijeke, skače preko vodopada i u njih, te da šeće kroz prekrasne šume NP Sutjeska. Ova vrsta aktivnosti možda zvuči kao veliki izazov, međutim ako se dijelovi kanjona predviđeni za kanjonig pomno odaberu i adekvatno prilagode za turizam, ovaj kanjon lako može postati tourist-friendly iskustvo. Dobro obučeni i iskusni vodiči moraju da budu prisutni, kako bi turisti bili sigurni i uživali u potpunosti u prirodi", navodi se u opservaciji stručnjaka za kanjoning.

Kao naredni korak nakon istraživanja mogućnosti za razvoj kanjoninga planirana je obuka za kanjoning vodiče. Stoga paralelno s nizom sastanaka i uvezivanja lokalnog stanovništva, te upoznavanja sa značajem biodiverziteta NP Sutjeska, aktivniji članovi društva i rendžeri NP Sutjeska u periodu od 5. do 18. oktobra 2016. imaju priliku pohađati obuku za vodiče kanjoninga na rijeci Hrčavci, koju drže vodiči Slovenačkog saveza kanjoninga.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...