BiH
415

Uspješno okončan prvi vikend "Škole planinarstva i ekologije - Dragi Novaković"

Klix.ba
Protekli vikend 24. i 25. septembra 2016.godine održan je prvi edukativni vikend u okviru projekta "Škola planinarstva i ekologije – Dragi Novaković".

Cilj projekta je da se kroz učenje o planinama u BiH i planinaskim ekosistema te boravkom u prirodi učenici upoznaju sa jedinstvenim prirodnim bogatstvima kojima BiH obiluje te razviju svijest o neophodnosti očuvanja prirode radi naše čistije i zdravije budućnosti.

Sedamnaest učenika i učenica i četiri profesora Treće gimnazije i Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva imali su priliku da "Josipovom stazom" planinare do 1.800 metara nadmorske visine i pređu 17 kilometara planinarske staze. Učesnici su također od iskusnih vodiča Davora Ciganovića, Miroslava Trivića i Admira Ibričića slušali o historiji planinarstva, potrebnoj planinarskoj opremi te o kretanjima i mogućim opasnostima u planinama. U ekološkom dijelu učesnike je naša kolegica Alida Čengić upoznala sa šumskim ekosistemima i načinima njihovog nestajanja.

Projekat "Škola planinarstva i ekologije - Dragi Novaković", kojeg finansijski podržava Misija OSCE-a u BiH, zajednički provode Aarhus centar Sarajevo, HPD Bjelašnica 1923 Sarajevo i PAK Summit Banja Luka, u sjećanje na planinara i prijatelja Dragog Novakovića koji je tragično nastradao početkom godine, a koji je učestvovao u izvornoj pripremi ovog projekta.

Naredni vikend "Škole planinarstva i ekologije - Dragi Novaković" održat će se u Centru za posjetioce Pecka 15. i 16. oktobra.