Prijestolnica sauna
52

Kako izgleda najsretnije mjesto u najsretnijoj zemlji svijeta: Priroda u centru grada

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Finska je ponovo proglašena najsretnijom zemljom na svijetu, a u njoj postoji i mjesto koje nazivaju najsretnijim - radi se o gradu Tampere koji drugi Finci redovno biraju kao mjesto u kojem bi najviše voljeli da žive.

Finska je nedavno proglašena najsretnijom zemljom na svijetu po Svjetskom izvještaju o sreći - šestu godinu zaredom. Zašto su tako srećni? Heli Jimenez iz Business Finland kaže:"'Finska sreća proizlazi iz bliskog odnosa s prirodom i našeg prizemljenog načina života".

To objašnjava zašto Tampere, grad u kojem priroda dolazi pravo u centar grada, drugi Finci redovno biraju kao mjesto u kojem bi najviše voljeli da žive. Oko 180 kilometara sjeverno od Helsinkija grad "sjedi" na kopnenom mostu između jezera Nasijarvi i Pyhajarvi, a nazivaju ga i najsretnijim mjestom u najsretnijoj zemlji na svijetu.

Ljeti građani Tamperea obilaze netaknute plaže koje su udaljene samo nekoliko minuta od grada, a zimi skijaju kroz bajkovite šume koje ih okružuju. Posjetitelji mogu uživati ​​i u Pyynikki, šumi pored jezera sa šetnjama uz obalu i kupalištima do kojih se dolazi kratkom vožnjom tramvajem.

Tu je i osmatračnica Pyynikki. Pogled na jezera i grad sa ove znamenitosti iz 1920-ih oduzima dah, a toranj kafića je poznat širom Finske po svježim krofnama.

Tu je i Market Hall na Hameenkatu, otvorena 1901. godine. Ovo je najveća natkrivena pijaca u nordijskim zemljama, a njeni štandovi i kafići prepuni su visokokvalitetnih lokalnih proizvoda poput bobičastog voća kojim region obiluje krajem ljeta.

U blizini, brzaci koji povezuju jezera Nasijarvi sa Pyhajarvima prolaze kroz grad preko Tammerkoski vodopada. Grad je proglašen i svjetskom prijestolnicom sauna 2018. godine, a ima ih ukupno 34.