Nalazi se u blizini Zadra
265

Jeste li čuli za Silbu u Hrvatskoj? Otočić na kojem nema gužve i automobila

L. R.
Otok Silba (Foto: Shutterstock)
Otok Silba (Foto: Shutterstock)
Ukoliko ne volite gužve na odmorima, otok Silba koji se nalazi u našem susjedstvu je idealna destinacija za vas. Ono što ga čini drugačijim je da na ovom otoku nije moguće voziti automobil.
Otok veličine 15 kvadratnih kilometara smješten je u zadarskom arhipelagu između otoka Premude i Olibe, a potrebno je tri sata vožnje trajektom iz Zadra.

Zimi na ovom otoku živi nekih 150 stanovnika, dok ljeti broj stanovnika raste na 6.000. Vožnja automobilima zabranjena tokom cijele godine, a ljeti nije moguće voziti ni bicikla. Iz tih razloga, Silba je odlična lokacija za porodice jer će djeca imati veću slobodu kretanja.

Jedna od plaža na otoku Silba (Foto: Shutterstock)
Jedna od plaža na otoku Silba (Foto: Shutterstock)

Kako piše britanski The Sun, hrvatski otok je dom kristalno čistog mora i skrivenih plaža, koje uglavnom posjećuje lokalno stanovništvo.

U gradu se nalazi jedna od ključnih znamenitosti otoka, a to je cilindrična kamena kula Toreta uz koju se veže jedna legenda. Naime, smatra da ju je sagradio jedan mornar za svoju djevojku kako bi ona mogla čekati njegov povratak. Međutim, ona nije dugo čekala te se udala za drugog muškarca.

Kula ljubavi (Foto: Shutterstock)
Kula ljubavi (Foto: Shutterstock)

Posjetitelji mogu se popeti na ovaj toranj preko vanjskog stepeništa kako bi uživali u pogledu. Osim ove znamenitosti, na otoku je moguće posjetiti i staru crkvu Svetog Marka.

The Sun ističe i da otok ima prelijepe plaže, gdje se posebno ističe plaža Pocukmarak, gdje se nalazi i "podvodni muzej" kojeg su otkrili istraživači sa Sveučilišta u Zadru kada su pronašli 1.500 godina star sarkofag.

"Na otoku se nalazi i mnoštvo drugih plaža, uključujući plažu Tratica, šljunčanu plažu na južnoj strani otoka. Smještena unutar mjesta Silba, plaža je na idealnoj lokaciji za one turiste koji imaju smještaj u blizini", istakli su.

Još jedno mjesto koje su preporučili je i otok Drvenik Veli, koji je poznat i kao Drvenik Veliki, a nalazi se u neposrednoj blizini Splita.