"Allo Allo" iz stvarnosti
36

Jeste li čuli za hotel Arbez? Mjesto u kojem možete spavati u dvije države istovremeno

N. O.
Hotel Arbez (Foto: Twitter)
Hotel Arbez (Foto: Twitter)
Hotel Arbez ili l'Arbézie nalazi se na granici Francuske i Švicarske, a zanimljivo je da su njegove određene sobe istovremeno u obje države što se odrazilo i na njegovu unutrašnjost, ali i bilo uzrok brojnih interesantnih priča kroz historiju.

Ova neobična postavka je nenamjerna posljedica Ugovora iz Dappesa iz 1862. godine, kojim su se Francuska i Švicarska dogovorile o maloj zamjeni teritorija, kako bi se omogućila puna francuska kontrola nad obližnjim strateškim putem.

Ugovorom je predviđeno da sve zgrade duž granice ostanu na mjestu, što je okolnost koju je lokalni poduzetnik iskoristio da otvori radnju i bar, kako bi iskoristio prednosti prekogranične trgovine. Hotel će otvoriti 1921. godine.

Rezultat toga je da je otprilike polovina hotela u Francuskoj, a druga polovina u Švicarskoj, a međunarodna granica dijeli restoran i nekoliko soba.

Ova kombinacija je ostavila traga i na unutrašnjost hotela. Počev od svjetskih ratova do nedavne pandemije covida, jedinstveni položaj hotela bio je neprestani izvor neobičnih situacija i priča. To se također odražava u nekoliko dekorativnih elemenata koji se nalaze na cijelom imanju. Neke su očigledne, poput zastava koje krase neke od zidova, ali ima i suptilnijih.

"Ogledala i prozori ne treba da budu tu samo kao dekorativni element, već i kao simbol veze između susjednih svjetova i stvarnosti", kazao je Alexandre Peyron za CNN, menadžer hotela koji generacijama vodi njegova porodica.

Također, tu su i razlike francuske i švicarske strane hotela. Ukoliko sjedite na francuskoj strani restorana, zaboravite na naručivanje porcije Tomme Vaudoisea. Ovaj lokalni švicarski sir ne može se prenijeti na francusku stranu zbog strogih evropskih propisa koji utječu na nepasterizirane mliječne proizvode. Isto se, obrnuto, dešava i s nekim francuskim specijalitetima, kao što je saucisse de Morteau, sorta kobasica čija distribucija nije dozvoljena u Švicarskoj.

Lakše je platiti račun, jer se primaju i euri i švicarski franci. Isto tako, hotel ima dva telefonska broja, po jedan za svaku državu, a sobe imaju dvije vrste utičnica, budući da Francuska i Švicarska koriste različite standarde. Porezi se plaćaju objema državama, po specifičnoj formuli pro-rata, u dogovoru sa poreskim vlastima obje zemlje.

Serija "Allo, Allo" u stvarnom životu

Kada se Švicarska pridružila šengenskoj zoni slobodnog kretanja 2008. godine, to je učinilo stvari malo jednostavnijim, ali u stvarnosti je imalo malo praktičnog utjecaja na svakodnevno funkcionisanje hotela, budući da je ovo oduvijek bio izrazito propusan prekogranični prostor.

Posebno dramatičan primjer ovoga dogodio se tokom Drugog svjetskog rata, kaže Peyron, kada su se i francuske zone pod njemačkom okupacijom i francuske zone pod kontrolom Vichyja spojile sa slobodnom Švicarskom upravo na mjestu gdje se nalazi hotel.

Nijemci su zauzeli francusku polovinu hotela, ali pošto je stepenište koje je vodilo do soba djelimično bilo na teritoriji Švicarske, gornji spratovi su im ostali zabranjeni, što ih je činilo relativno sigurnim utočištem za izbjeglice i savezničke pilote u bjekstvu.

U situaciji koja podsjeća na klasičnu britansku TV humorističku seriju iz 1980-ih "Allo, 'Allo", u prilikama kada su Nijemci bili ometeni, jeli ili pili u baru, vlasnici hotela su uspjeli ušunjati bjegunce njima "pod nos" u sigurnost neutralne Švicarske.

Vlasnik Max Arbez proglašen je "Pravednikom među narodima" što je odlikovanje koje se dodjeljuje Izrael, a dobio ga je zbog njegove uloge u spašavanju jevrejskih izbjeglica.