Međunarodna ekspedicija
0

Jaćimović: Danas ćemo možda krenuti ka vrhu Cho Oyu

FENA
Cho Oyu
Cho Oyu
Međunarodna ekspedicija, koju čini 14 planinara iz bivše Jugoslavije među njima i dva planinara iz BiH, danas bi trebala krenuti prema vrhu Cho Oyu (8.201 metar nadmorske visine) na Himalajima.

Članovi ekspedicije u nedjelju i ponedjeljak su odmarali u kampu ABC (5.500 m)

"Danas možda krenemo ka vrhu, a možda i ne jer su naši domaćini Kinezi svi otišli iz ABC-a poslije one lavine kada su imali nekoliko povrijeđenih. Problem je što uže nije fiksirano iznad C3 (7.100 m) i što moramo sami da to uradimo", kazao je vođa ekspedicije Dragan Jaćimović.

Dodao je da to ne bi bio nikakav problem kada bi oni imali čim to da povežu, jer su ranije svu opremu ostavili Kinezima koji su im naplatili vezivanje užadi.

"Užad, klinove i ostalu opremu za fiksiranje su ostavili kod njih kao što su to učinile i ostale ekspedicije. Sada se krpimo u bazi ko šta ima, neko uže, neko ledne klinove pa pokušavamo da uradimo nešto. Nismo imali izbora", ispričao je Jaćimović.

Objasnio je da je jako važno da krenu prema vrhu prije 27. septembra kada će početi puhati jaki sjeverni vjetrovi pa će teško da ostane koji šator ili uže u visinskim kampovima. Prozor idealnog vremena je 24. i 25. septembar i sada se bore da se tada popunu na vrh.

Na kraju je kazao da će nas detaljnije obavijestiti o situaciji nakon što on i vođe još nekoliko ekspedicija donesu odluku o usponu.