sport
0

Uspješan uspon tri bh. planinara do 6.000 metara

FENA
Protekle sedmice 15 članova međunarodne ekspedicije, koju čine i tri planinara iz BiH, uspješno su se popeli do međukampa, koji se nalazi na visini od 6.000 metara nadmorske visine u svom pohodu na Cho-Oyu (8.201 m) na Himalajima.

Ova nesigurnost u visini je zbog toga što nijedan od postojećih uređaja koje su posjedovali nije pokazivao istu jediničnu vrijednost.

"Neka mjerenja su znatno odstupala od do tada poznatih visina, pa smo se šalili da će Cho Oyu po nama biti mnogo viši nego se to do sada vjerovalo, a možda ga proguramo i na peto mjesto po visini među osamtisućnjacima", kazao je ovo Feni bh. član ekspedicije Zehrudin Isaković.

Put od baznog logora (5.500 m) do međulogora vodi glečerskim morenama, najfantastičnijim ledničkim raspuklinama i po nesigurnom kamenu, koje bježi pod nogama.

"Dok smo uz prigušeno disanje svladavali metar po metar uzbrdice, uživali smo u himalajskoj tišini i svoj raskoši koju nude hiljadumetarske ledene stijene okolnih vrhova", dodao je Isaković, i kazao da im je trebalo četiri sata do međulogora.

Nakon povratka, uz večeru, vođa ekspedicije Dragan Jaćimović analizirao je taj uspon kazavši da je djelimično zadovoljan usponom.

"Narednih dana čeka nas mnogo rada, puno aklimatizacionih sati i strpljenja, da bismo se uspeli do vrha", priča nam Isaković.

Isaković je prokometirao da su Himalaji potvrdili i pojačali ono što su ga planine naučile odavno, a to je da u životu naučiš cijeniti takozvane "male stvari", kao što je jednostavno ispijanje kafe ili šetnja gradom.

Ekspedicija bi trebalo da bude završena 5. oktobra.