Putovanja
9

Iz Pariza, bez ljubavi: Francuzi uče kako da se ponašaju prema turistima

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuzi su poznati po svojoj negostoljubivosti i po tome što ne mare mnogo za želje i volju turista. No, s obzirom na to da je Pariz grad koji milioni ljudi posjećuju, shvatili su da prema ljudima koji im ostavljaju novac moraju pokazivati barem učtivost. Stoga je sada aktuelan novi vid vodiča, koji ne objašnjava turistima grad, već "gradu" predstavlja turiste.

Cilj projekta jeste ohrabriti hotelijere, taksiste i prodavače da budu ljubazniji prema turistima i shvate da nemaju svi jednake želje i da ne planiraju na isti način provoditi odmor.

Vodiči imaju cilj da nauče ljude koji imaju najviše kontakta s turistima da, naprimjer, britanski turisti žele da im se obraćaju i da ih zovu imenom, da njihove aktivnosti budu raznovrsne i zanimljive te, iako je to Parižanima rano, žele večeru najdalje do 18 ili 19 sati.

Vodiči također uče pružatelje usluga da se Japanci i Talijani ne pozdravljaju na isti način te da Talijani putuju u grupama i kasno doručkuju, a Japanci se neće požaliti čak i ako nešto ne smatraju korektnim. Također, uče ih da Amerikanci žele obrok do 18 sati i da im se podrazumijeva da u sobi imaju bežični internet. Također, uče ih da su Kinezi opsjednuti šopingom i da očekuju od prodavača da su uvijek nasmijani.

Cilj projekta jeste promijeniti način na koji se Francuzi ponašaju prema turistima, ali i promijeniti reputaciju Pariza kao najneljubaznijeg grada na svijetu.

Inače, Pariz godišnje posjeti najmanje 33 miliona turista, a prema istraživanjima procent nezadovoljnih turista iznosi 97 posto.