Putovanja
103

Irac proputovao 11 zemalja na biciklu: U BiH ga napali psi a u Bugarskoj udario auto

Piše: N. N.
Mladi Irac Ultan Coyle prije nekoliko dana okončao je uzbudljivo putovanje na biciklu. Prošao je 11 zemalja, a među njima je i naša zemlja iz koje ne nosi lijepo iskustvo.

Naime, Ultan Coyle je odlučio učestvovati u biciklističkom izazovu koji je jedinstven.

Polazna tačka bio je mali grad Gerardsbergen u blizini Brisela, a odredište je bilo u Turskoj. Svi takmičari kreću sa istog polaznog mjesta, a na putu prema Turskoj kontrolne punktove su imali u Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Svi učesnici moraju proći kroz kontrolne punktove, ali putovanje i samu trasu putovanja određuju sami.

Pravila utrke zabranjuju bilo kakvu pomoć drugih osoba pa biciklisti moraju voditi računa i o navigaciji, biti vlastiti doktori, mehaničari, a tu je i uvijek prisutna briga oko logistike.

Utrka je počela 25. jula, a Coyle je 11 zemalja proputovao za 11 dana, 10 sati i 47 minuta. Njegova ruta putovanja podrazumijevala je prolazak kroz Francusku, Italiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Bugarsku...

Sve do Bugarske dobro mu je išlo i bio je u igri i za prvo mjesto. No, u Bugarskoj je doživio manju nezgodu kada ga je udario auto, što je utjecalo da izgubi drugo mjesto koje je do tog trenutka držao.

Nije Coyle samo u Bugarskoj imao određenih "poteškoća". Prema njegovom svjedočanstvu, dok je prolazio kroz BiH, usred noći su ga napali psi.

"Bosna je jedno tmurno mjesto. Nisam se zaustavljao jer je bilo vrlo teško pronaći hranu. Također, BiH je, u smislu ljudi i atmosfere, dosta hladna zemlja. Postoji mnogo pasa, oni nisu ljuti i agresivni ništa više nego naši psi u Irskoj. No, nekad su me znali pojuriti usred noći što mi je dalo dodatni adrenalin i snagu", rekao je on nakon okončanja utrke.

Na kraju, Coyle je utrku okončao na trećem mjestu ali kaže da je prošao kroz takvo minsko polje da je teško očekivati da se uskoro odluči na nešto slično.