Putovanja
0

Inovativni most povezivat će Hong Kong i Kinu

Sarajevo-x.com
Susjedi Hong Kong i Kina već dugo se susreću sa problemom vožnje različitim stranama ceste. Novim elegantnim mostom, koji između ove dvije zemlje grade holandski arhitekti, taj problem će konačno biti riješen.

Svojim neobičnim dizajnom arhitekti su riješili dva problema. Prvi problem je povezivanje Hong Konga i Kine, a drugi problem je to što se u Hong Kongu vozi lijevom, a u Kini desnom stranom.

Inovativni most se sastoji od dvije trake koje se fizički razdvajaju, zatim jedna prolazi ispod druge i isprepliću se, te se opet sastavljaju, omogućavajući nesmetano saobraćanje vozila koji prelaskom na drugu teritoriju neometano mijenjaju stranu.

Dakle, putnici koji dolaze iz Hong Konga do polovine mosta voze svojom lijevom stranom, dok oni koji dolaze iz Kine voze svojom desnom stranom. Na polovini mosta odvojene trake se isprepliću, tako što jedna prolazi ispod druge. Na taj način, nakon pređene polovine mosta, putnici iz Hong Konga se usmjeravaju na poštivanje saobraćajnog pravila vožnje desnom stranom koje vrijedi u Kini, dok se putnici iz Kine usmjeravaju na poštivanje pravila vožnje lijevom stranom koje vrijedi u Hong Kongu.

Ovaj koncept pod imenom "Pearl River Necklace" je djelo "NL Arhitekata" iz Holandije, a most će biti završen 2016. godine, javlja njemački list "Bild".