{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Holandski arhitekti grade otok od reciklirane plastike

S
19.4.2010. u 22:30
0
10
Holandski arhitekti grade otok od reciklirane plastike
0
Holandski arhitekti grade otok od reciklirane plastike
Tim arhitekata iz Rotterdama planira u Tihom okeanu sagraditi otok za stanovanje i to od reciklirane plastike. Taj otok će pružati utočište osobama direktno pogođenim klimatskim promjenama.
Na smeće koje pluta Tihim okeanom sjeverozapadno od Havaja ponovo je skrenuta pažnja nakon što je tim arhitekata iz Rotterdama najavio gradnju otoka, a posjetu smetljištu, koje bi uskoro moglo postati luksuzno mjesto, najavio je i David de Rothschild i to na svojoj Plastiki.

Plastiki je brod izgrađen od 12.500 plastičnih boca. Opisuju ga kao plutajuću bocu koja nosi poruku našem društvu.

Arhitekte planiraju od reciklirane plastike izgraditi otok veličine Havaja. Za sada se radi o istraživačkom projektu kako bi se sagledale sve mogućnosti gradnje jednog takvog otoka.

Kako se navodi na službenoj stranici arhitekata, recycledisland, glavni ciljevi projekta su čišćenje okeana od gigantske količine plastičnog otpada, stvaranje novog zemljišta i izgradnja održivog staništa.

Stručnjaci ističu da okeanom trenutno pluta ogromna količina otpada koja bi bila i više nego dovoljna za izgradnju otoka.

Izgradnjom otoka se svakako želi utjecati i na svijest ljudi, skrenuti pažnja na klimatske promjene, ali i ukazati da se recikliranjem sirovina može smanjiti onečišćenje okeana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: