Zanimljivosti
0

Brodom od plastičnih boca preplovili Tihi okean

Sarajevo-x.com
Posada na čijem su čelu bili britanski istraživači preplovila je Tihi okean u brodu izrađenom od recikliranih plastičnih boca. Izgrađen gotovo u potpunosti od predmeta s otpada, preživio je bure i oluje i završio putovanje dugo 14.500 kilometara, od Kalifornije do Australije.

"Plastiki", koji se održava na površini vode zahvaljujući 12.500 boca ugrađenih u njegov trup, ušao je u australske vode u nedjelju nakon što je proveo četiri mjeseca na moru. Ovo putovanje bilo je istinski ispit za brod čiji je materijal lijepljen s vanjske strane indijskim oraščićima i šećerom.

Čovjek koji stoji iza projekta, ekolog David de Rothschild, pojasnio je još kako su stare vodovodne cijevi od aluminija iskorištene za jarbol, dok su solarni paneli, vjetrene turbine i generatori za bicikle osigurali struju za šest članova posade.

De Rothschild je došao na ideju da napravi "Plastiki" prije četiri godine, nakon što je pročitao UN-ov izvještaj o pošasti globalnog onečišćenja mora. On je htio da se istakne "glupo korištenje plastične ambalaže za hranu i piće, kao i problem odbačenih vreća smeća i boca u okeanima".

Na svom putu, "Plastiki" je prošao kroz masivni plutajući tepih od smeća poznat kao "Great Pacific Garbage Patch". Sadrži oko 100 miliona tona plastike, a površinom je dvostruko veći od Francuske.

Za De Rothschilda to je tragično. On ističe da ako se gleda odozgo okean izgleda netaknut, ali ispod njegove površine je "otrovni gulaš" koji bi ubrzo mogao završiti na našem tanjiru.

"Problem je što u gornjem sloju okeana živi većina vrsta, hrane se i razmnožavaju. Sve to možemo zaustaviti zabranom korištenja glupe plastike. Ona je osmišljena kako bi trajala zauvijek, a 'Plastiki' je pokazao da smeće treba posmatrati kao vrijedan resurs umjesto da bude odbačeno", rekao je on.

Svaka od dvolitrenih plastičnih boca koje su iskorištene za gradnju broda napunjena je ugljendioksidom pod pritiskom i začepljena što je dalo dodatnu stabilnost.

Procjenjuje se da plastika čini oko 80 posto svih onečišćenja mora i da barem milion morskih ptica i 100.000 sisara ugiba svake godine jedući plastiku ili upadajući u hrpe smeća.

Istraživanja su otkrila da je potrebno 450 godina da bi se plastična boca razgradila. Čak i tada, kao i kod ostale plastike, ona će ostati u okolini. Problem je i u tome što ribe pojedu jako puno sitnih čestica plastike, a, primjera radi, takvih čestica u dijelovima "Pacific Garbagea" ima više nego planktona.

"Plastiki", koji se kreće prosječnom brzinom ispod 10 kilometara na sat, sada se nalazi u neposrednoj blizini obale Noosa, u Queenslandu, piše "Daily Mail".