Putovanja
0

Hoće li Šveđani graditi najviši drveni neboder na svijetu?

Klix.ba
Švedska bi se mogla okititi titulom zemlje u kojoj se nalazi najviši drveni neboder na svijetu.

Prijedlog gradnje ovog arhitektonskog čuda na 34 sprata uputili su iz kompanija C.F. Møller, Dinell Johansson i Tyréns. Neboder bi se gradio u Štokholmu, a kako tvrde, bio bi jeftiniji, lakši i trajniji od klasičnih građevina od betona, željeza i stakla.

Arhitekti ističu da je drvo jeftiniji materijal, te da bi se uštedjelo i na transportu. Također, drveni neboder će biti otporniji na vatru od klasično izgrađenog nebodera. Naime, drvo se može tretirati sredstvima koja ga čine nezapaljivim.

Ovaj dizajn, nazvan HSB 2.0, pobijedio je na takmičenju arhitekata HSB Stockholm 2023. Osim stambenog dijela obuhvatao bi i prodavnice, fitnes centar, prostorije za bicikle... a osim solarnih panela na krovu, svaki apartman bi imao verandu u staklu koja štedi energiju. Dizajn obuhvata i zimsku baštu.

U Švedskoj već postoji drvena zgrada od sedam spratova, dok australski grad Melbourne drži rekord s najvišom drvenom građevinom, apartmanima Forte na 10 spratova. Istovremeno, u Vancouveru se gradi 27,5 metara visoka zgrada od tog materijala.