Ususret sezoni
114

Gdje na odmor ovoga ljeta? Ovo su neke od najljepših plaža u regionu

N. C.
Ususret ljetu mnogi planiraju svoje godišnje odmore, a većina građana bh. ljetuje na obalama jadranskog mora. Međutim, sve češće građani naše zemlje odlučuju se i za albansko primorje.

U nastavku vam donosimo listu nekih od najljepših plaža regionu, a zasigurno ćete naći nešto za sebe.

Hrvatsko primorje godinama je omiljena destinacija velikog broja bh. građana koji ljetuju na dalmatinskoj obali, a pojedinci i na istarskom području.

Oprna na Krku

Oprna se smjestila u predivnom zaljevu u neposrednoj blizini mjesta Stara Baška. Jedna je od najljepših i najnepristupačnijih plaža na južnom dijelu otoka, ali kad vidite što vas čeka, uistinu je vrijedna truda. Ova prirodna šljunčana i pješčana plaža s kristalno čistim plavim morem očarat će vas svojom ljepotom.

(Foto: Instagram)
(Foto: Instagram)

Plaža Oprna slovi za najljepšu plažu na otoku Krku, a mnogi je često ubrajaju i među najljepše hrvatske plaže. Oprna je sačinjena od šljunka i pijeska, a smještena je u predivnom zaljevu koji se nalazi u blizini mjesta Stara Baška.

Jedini način za doći do plaže s kopnene strane je uskim i poprilično neravnim stazicama što je čini idealnom za sve one koji nisu ljubitelji velikih gužvi. Onima koji nisu ljubitelji planinarenja savjetujemo da nikako ne odustanu od posjeta Oprni već da ju posjete brodom s morske strane.

Zlatni rat na Braču

Zlatni rat je vjerojatno najpoznatija plaža na Jadranu, smještena u Bolu, na južnoj obali otoka Brača. Zbog svoje je neobičnosti i ljepote jedan od najpoznatijih simbola hrvatskog turizma. Uz svoj upečatljiv oblik, idealna destinacija za ljubitelje vodenih sportova poput jedrenja ili uspravnog veslanja na dasci.

Zlatni rat na Braču
Zlatni rat na Braču

Šljunčani rt dug je oko hiljadu metara, a okružuje ga čisto i prozirno more. Plaža je posebna i po tome što mijenja oblik i položaj, ovisno o vjetru koji puše.

Plaža Pasjača, Konavle

Plaža Pasjača nalazi se u Konavlima, a prekrasna plaža smjestila se iza strmih litica. Do ove plaže jedino možete doći spuštajući se niz duge i vrlo strme stepenice koje su usječene u stijenu.

Plaža Pasjača, Konavle (Foto: Instagram)
Plaža Pasjača, Konavle (Foto: Instagram)

Stijena je na 250 m nadmorske visine, tako da je spust, no i uspon, mala avantura za sebe. Na plaži nije gužva, a niti brodice ne zaklanjaju vidik prema morskom horizontu. Ovaj idealan položaj djelomično je zbog nepristupačnog terena, a djelomično zbog njezinog tajanstvenog položaja.

Plaža Stiniva na Visu

Biser splitskog arhipelaga svakako je otok Vis, a najveća tajna otoka je predivna plaža u uvali obgrljenoj stijenama koje ju skrivaju čak i od brodova u prolasku. Skrivenost uvale i plaže Stinive dio su njezinog mističnog allura.

Plaža Stiniva na Visu (Foto: Instagram)
Plaža Stiniva na Visu (Foto: Instagram)

Do ove skrivene oaze doći ćete samo ako ste spremni na planinarenje po uskim putevima kroz strme stijene ili ako unajmite taxi brod koji je jedno od rijetkih vodenih vozila dovoljno malo da prođe kroz mali prolaz između stijena širok tek nekoliko metara.

Crna Gora skriva prave bisere kada je riječ o plažama na jadranskoj obali. Od ulcinjske verzije Copacabane pa do plaže Jaz prepoznatljive po brojnim festivalima, crnogorska obala se ima čime pohvaliti.

Jaz

Jaz je plaža koja se nalazi 2,5 km zapadno od Budve. Sastoji se od dva dijela, jednog dužine 850 m, a drugog dužine 450 m. To je šljunčana plaža, s kampom duž većeg dijela plaže, a predstavlja jednu od najdužih i najživljih plaža u Crnoj Gori.

Jaz u Crnoj Gori (Foto: Shutterstock)
Jaz u Crnoj Gori (Foto: Shutterstock)

Duž plaže se nalazi dugačko šetalište, sa restoranima i kafićima, a u zaleđu, se nalazi tzv. "mrcevo polje", gdje je dozvoljeno kampovanje i parkiranje automobila.

Copacabana

Jadranska Copacabana nalazi se u Ulcinju, to je prekrasna, pješčana plaža koja je duga čak 13 kilometara. Od grada je udaljena svega 5 kilometara pa ni ne čudi što se mnogima da protegnuti noge ili sjesti u auto samo kako bi ovdje proveli cijeli dan.

Copacabana u Ulcinju
Copacabana u Ulcinju

Za svoje mjesto pod suncem ne trebate mnogo brinuti, procjenjuje se kako na ovu plažu stane čak 150 hiljada kupača. A dodatan razlog za odabrati baš nju je i njen pijesak koji je bogat mineralima pa mu mnogi pripisuju ljekovita svojstva.

Plaža i grad Ulcinj nalaze se nedaleko od ušća rijeke Bojane u Jadransko more. Bojana je prirodna granica Crne Gore i Albanije, pa već imate materijala i za izlete. Svega deset kilometara istočnije nalazi se albanska granica na kojoj je zaštićen močvarni krajolik, a četrdesetak kilometara sjevernije čeka vas predivno Skadarsko jezero. A na samoj rijeci Bojani možete posjetiti prelijepi otok zvan Ada Bojana.

Kraljičina plaža

Plaža kraljice Milene nalazi se u ljetovalištu Miločer, 8 km od Budve, u slikovitoj polukružnoj uvali, okružena svijetlim liticama i gustom vegetacijom.

Plaža se proteže na dužini oko 200 m, a prekrivena je zlatnim pijeskom koji je na nekim područjima zamijenjen sitnim šljunkom. Kroz kristalno čistu i prozirnu vodu, pri dnu su jasno vidljivi raznobojni kamenčići. More u uvali je mirno.

Na Kraljičinu plažu se može doći samo s mora vodenim taksijem. Čamci se vezuju za liticu opremljenu malim tunelom kroz koji možete otići na plažu.

Posljednjih godina Albanija je postala veoma privlačna priobalna destinacija za građane Bosne i Hercegovine, koji sve češće ljetovanja odlučuju provesti na plažama Jadranskog i Jonskog mora.

Iako je Albanija još uvijek turistički neotkrivena i neistražena zemlja, pješčane obale sve više privlače posjetioce, naročito s Balkana.

Ksamil

Na jugu Albanije nalazi se selo Ksamil koje je dio nacionalnog parka Butrint. Ksamil je jedno od najposjećenijih primorskih odmarališta kako među domaćim tako i među stranim turistima.

Ksamil se nalazi na jugu Albanije (Foto: Shutterstock)
Ksamil se nalazi na jugu Albanije (Foto: Shutterstock)

Ako tražite pješčane plaže, kristalno čisto more, netaknutu prirodu i prekrasan krajolik, onda je plaža Ksamil za vas. Plaža Ksamil i jonska obala Albanije uključeni su u Guardianovih 20 najpovoljnih destinacija za 2013. godinu.

Glavne atrakcije su obližnja ostrva. Kopnena plaža je mala, ali čista. Za vrijeme komunizma ovo je područje postalo poznato po proizvodnji maslinovog ulja, limuna i mandarina.

Lukove

Na jugu Albanije se nalazi još jedno očaravajuće primorsko mjesto Lukove je mjesto poznato kao i plaža Shopella. U mjestu živi svega 2.916 ljudi, ali je tu jedna od najpoznatijih plaža na albanskoj rivijeri.

Lukove plaža u Albaniji (Foto: Shutterstock)
Lukove plaža u Albaniji (Foto: Shutterstock)

Iako je obično mirno mjesto, tokom ljetnih mjeseci uglavnom preovladava gužva. Lukove je poznato među domaćim turistima, ali ga posjećuju i stranci. Na plaži možete unajmiti brod ili kajak, a tu je i restoran u slučaju da ogladnite.

Dhermi

Dhermi leži 42 kilometra južno od grada Vlore i otprilike na istoj udaljenosti od grada na jugu Sarande. Mjesto je izgrađeno na padini Ceraunian planina na približno 200 metara nadmorske visine, a obuhvata tri naselja: Gjilek, Kondraq i sam Dhermi.

Dhermi je jedna od najpoznatijih i najdužih albanskih plaža. Budući da je riječ o dugoj plaži, možete birati želite li biti u prepunim dijelovima ili uživati u tišini.

Dhermi najpopularnija plaža u Albaniji (Foto: Flickr)
Dhermi najpopularnija plaža u Albaniji (Foto: Flickr)

Ukoliko ste ljubitelj mirnijih odmora te se želite opustiti u tišini i to možete pronaći na obalama Dhermija. Središnji dio obale Dhermija uglavnom je prepun ljudi, a po noći se barovi na plaži pretvaraju u centar noćnog života.