Turistička atrakcija
300

Divlji konji u šetnji cestom u blizini Livna: Bogatstvo Bosne i Hercegovine jedinstveno u Evropi

N. O.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Fotografija nastala na saobraćajnici u blizini Livna prikazuje bogatstvo Bosne i Hercegovine jedinstveno na području Evrope - divlje konje koji neometano šetaju lokalnim putevima.

Divlji konji na području Livna koji su zakonom zaštićeni i velika su atrakcija za domaće i strane turiste, a nerijetko se mogu vidjeti u šetnji saobraćajnicama.

Upravo jedan takav prizor bilježi i fotografija koja prikazuje divlje konje ovog kraja dok šetaju cestom, a u pozadini se mogu vidjeti vjetrenjače.

Kažu da je Livno jedino mjesto na svijetu uz Mongoliju gdje se može vidjeti ovoliko divljih konja na jednom mjestu. Riječ je o potomcima onih pitomih, koje su njihovi vlasnici 70-tih godina prošlog vijeka, dolaskom mehanizacije, pustili u prirodu da žive slobodno.

S vremenom su se umnožavali i danas ih je na tom lokalitetu, prema procjeni, više od 800. Sada svakodnevno stotine razigranih konja na zaravni Kruzi trčkara oko starih kamenih trapova.

Na visoravni Kruzi i ljeti i zimi okupljaju se velika krda divljih konja, po kojima se livanjski kraj pročuo širom svijeta.

Oni su trenutno najveći turistički potencijal livanjskog kraja, jer su jedinstvena atrakcija u svijetu, a privlače brojne avanturiste i turiste.