{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


China Town: Mala Kina u srcu New Yorka

A
25.4.2013. u 23:25
6
0
China Town: Mala Kina u srcu New Yorka
6
Iako žive hiljadama kilometara daleko od domovine, Kinezi u New Yorku ne prekidaju veze sa svojom kulturom, načinom života, hranom, zabavom i svim drugim aktivnostima.
Turisti koji posjete kinesku četvrt China Town u New Yorku, drugu po veličini kinesku četvrt u SAD-u, nakon one u San Franciscu, osjećaju se kao u srcu Kine.

Ono što posjetiocima kvarta China Towna daje osjećaj da su zaista u jednoj pekinškoj ili šangajskoj četvrti jesu, pored ostalog, table firmi, pretežno ispisane na kineskom jeziku, te roba uvezena iz Kine, koja se prodaje na ulicama te četvrti.

Prema podacima iz 2010. godine, u gradskom području New Yorka živi 862.265 Kineza. U New Yorku u posljednje vrijeme nije samo dominantno kinesko stanovništvo, nego i kineska kultura. Iako žive hiljadama kilometara daleko od domovine, Kinezi ne prekidaju veze sa svojom kulturom, načinom života, hranom, zabavom i svim drugim aktivnostima.

Kineski doseljenici su se 1870. godine prvi put pojavili u New Yorku, u dijelu nedaleko od Wall Streeta.

Broj Kineza u New Yorku se vremenom povećao, a doseljenici su uspjeli održati vlastiti način života. Kinezi u američkoj metropoli govore mandarinskim dijalektom, a u četvrtima gdje žive mogu se vidjeti statue Konfučija, obilježja pekinške patke, kao i budističke ikone.

Natpisi na radnjama fast-food lanaca, koji su postali simbol američke kulture, kao i natpisi na američkim bankama, u kineskim četvrtima su ispisani kineskim pismom, a moguće je vidjeti i zgrade sagrađene prema kineskoj ahitekturi.

Turisti u kineskim četvrtima imaju priliku po veoma niskim cijenama kupiti raznoraznu robu, kao i imitacije poznatih brendova. Na "kineskim" ulicama New Yorka posjetitelji se, pored ostalog, mogu osvježiti svježim voćem i povrćem.

Ono što je moguće primijetiti u svim dijelovima SAD-a jesu kineski restorani koje, pored Kineza, posjećuje i lokalno stanovništvo. Pored toga, na ulicama je moguće vidjeti natpise "masaža na kineski način" i slične druge usluge.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: