{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iznenađujuće: Kineski turisti najviše troše na putovanjima

5.4.2013. u 22:39
2
1
Iznenađujuće: Kineski turisti najviše troše na putovanjima
2
Iznenađujuće: Kineski turisti najviše troše na putovanjima
Kineski putnici našli su se na vrhu liste svjetskih potrošača, javila je Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO).
Pogurani rastućom kineskom valutom, turisti su potrošili rekordnih 102 milijarde dolara na međunarodni turizam u protekloj godini. To je za 40 posto više u odnosu na 73 milijarde dolara potrošenih u 2011. godini.

UNWTO navodi da je količina međunarodnih putovanja kineskih putnika porasla sa 10 miliona u 2000. na 83. miliona u 2012. godini, što je stvorilo najbrže rastuće tržište na svijetu. Za to je zaslužna rapidna urbanizacija, podizanje jednokratnih primanja i popuštanje vladinih restrikcija o putovanjima u inostranstvo.

"Kina je skočila na prvo mjesto, pretekavši njemačke i američke turiste koji su u prošloj godini potrošili oko 84 milijarde dolara", kažu iz UNWTO.

Iako u izvještaju nije saopćeno koliko kineski putnici u prosjeku troše po putovanju, neki proračuni navode da se prosječna cifra kreće oko 1.230 dolara po putovanju. Do 2015., 100 miliona Kineza će putovati u inostranstvo, a po ranijim proračunima to se trebalo desiti tek oko 2020. godine.

Kinesko državno vijeće napravilo je dugoročni plan kako da međunarodni turizam podigne na još viši nivo, s kojim cilja da ohrabri vladine agencije, društvene organizacije, preduzeća i javne institucije da promoviraju iskorištavanje slobodnih dana za putovanje.

Što se tiče stvari na koje Kinezi troše novac na putovanjima, to su uglavnom luksuzni proizvodi poput torbica i satova, koji su u inostranstvu mnogo jeftiniji nego u Kini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: