Brojne pogodnosti
113

Brže, jeftinije, udobnije: Pogledajte kako izgleda sve traženiji let od Mostara do Zagreba

D. J.
Foto: Klix.ba
Trendovi u turizmu se oduvijek mijenjaju pa tako i mi sami svjedočimo promjeni koje je donijelo neko novo vrijeme i neki novi putnici. Dobra je vijest da nove trendove prate i avio prijevoznici.

Ljeto je iza nas i ljubitelji plaža, mora i gužvi vratili su se na svoja radna mjesta, a na scenu stupaju oni turisti koji imaju želju upoznati historiju grada, uobičajen način života tamošnjih stanovnika, tradicionalnu hranu i još mnogo toga što donosi turizam u postsezoni – a donosi ono najljepše.

Jeftiniji smještaj, niže cijene hrane i pića, sezonska sniženja i sve atrakcije koje možete vidjeti u najljepšem izdanju – bez gužvi zbog kojih pojedina mjesta zapravo ne možete ni doživjeti u punini, neki su od razloga zašto se sve vise turista odlučuje putovati u jesen ili zimu.

Zagreb
Zagreb

Prirodne i historijske ljepote BiH smo više puta isticali i o njima pisali, no ovaj put smo odlučili "skoknuti" do Zagreba i okolice, koji su važno privredno, političko i turističko središte.

Zahvaljujući Zračnoj luci Mostar i Croatia Airlinesu ponovno je aktivirana linija Mostar-Zagreb-Mostar kojom smo otišli u glavni grad Hrvatske, a let traje oko 40-tak minuta.

Aerodrom Mostar osigurao je besplatan prijevoz do aerodroma za sve putnike iz Mostara, dok se sa Aerodroma "Franjo Tuđman" do centra Zagreba možete prebaciti shuttle busom koji vozi svakih 30 minuta.

Bez obzira na to jeste li ranije bili u Zagrebu ili ne, grad je to u o kojem uvijek možete saznati nešto novo i posjetiti neku drugu, atraktivnu lokaciju.

"Zdenac života" - remek-djelo znamenitog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića

Zagreb je poznat po svojim ukusnim štruklima, a mi smo ih probali u neodoljivo uređenom restoranu "La Štruk". Zagrepčani nam kažu da su tu štrukli najbolji, a to smo brzo i sami shvatili s obzirom na popunjenost objekta.

Štrukle sa sirom u restoranu
Štrukle sa sirom u restoranu "La Štruk"

Posebno nas je oduševio Muzej prekinutih veza koji je posvećen neuspješnim ljubavnim vezama. U njemu su izloženi lični predmeti koje su ostavili bivši ljubavnici, a popraćeni su kratkim opisima.

Ovaj muzej ima samo dvije stalne izložbe, u Zagrebu na Gornjem gradu, dok je druga smještena u Los Angelesu u centru Hollywooda.

Zanimljivo gastro iskustvo je i ručak u restoranu "SOL" poznatog hrvatskog chefa Mate Jankovića u kojem priprema tapase na hrvatski način.

Restoran
Restoran "SOL" - tapas na hrvatski

Restoran je smješten na samom Trgu bana Jelačića, a kreativni zalogaji osvojit će vas i svojim okusom i izgledom.

Posjet Samoboru, gradu poznatom i kao "hrvatska Venecija"

Idući dan rezervirali smo za posjet Samoboru, urbanom biseru s očuvanom starom gradskom jezgrom i brojnim kulturnim znamenitostima.

Gusta šuma, planine, brežuljci, slikovita sela, stare utvrde, pećine i neodoljiva domaća hrana sasvim su dovoljni razlozi da posjetite ovo mjesto nadomak Zagreba.

Kratko smo se zaustavili u Grgosovoj špilji, ljepotici bogatoj kamenim ukrasima koji su nastajali hiljadama godina, kap po kap.

Grgosova špilja
Grgosova špilja

Po dolasku u Samobor, koji nazivaju "hrvatskom Venecijom", odmah smo odlučili kušati njihove nadaleko poznate kremšnite. Lagana, ukusna žućkasta krema i prhko tijesto opravdali su nadimak "kraljica svih kolača", kako joj se tepa u Samoboru.

Samoborska kremšnita
Samoborska kremšnita

Nakon šetnje gradom koji očarava svojom ljepotom i bogatom historijom, za ručak smo odlučili probati patku s mlincima, ali i njihove domaće, slasne štrudle.

Nakon ukusnog i bogatog objeda, odlučili smo potražiti i dobro vino po kojem je ovaj kraj poznat.

Potraga nas je dovela do sela Plešivica i vinarije Kurtalj. Kuća porodice Kurtalj jedna je od starih plešivičkih građevina historijske i arhitektonske vrijednosti te predstavlja rijedak primjer stambene klasicističke arhitekture izvan gradskih naselja.

U podrumima i danas dozrijeva vino u hrastovim bačvama, a o kakvoj kvaliteti je riječ svjedoči i činjenica kako se vina porodice Kurtalj služe u čak osam restorana s Michelin zvjezdicom u Hrvatskoj.

Nakon dva dana uživanja u gastro ponudi, ali i prirodnim i historijskim znamenitostima Zagreba i njegove okolice, bilo je vrijeme za povratak u Mostar.

Sunčan dan i nebo bez oblačka omogućilo nam je da uživamo o pogledu iz aviona Croatia Airlinesa na prekrasne dijelove Hrvatske, Banju Luku i kanjon Neretve.

Kanjon Neretve iz zraka
Kanjon Neretve iz zraka

Linija Mostar-Zagreb-Mostar postaje sve popularnija, a osim za turistička, pokazala se idealnom i za poslovna putovanja s obzirom na veliku uštedu vremena, novca i izbjegavanje gužvi na granicama.

Ovo je let koji je svakako nedostajao Hercegovini koja je zahvaljujući Aerodromu Mostar i Croatia Airlinesu sada direktno povezana s Hrvatskom, ali i ostatkom Evrope. Također, putnici iz Zagreba i tog dijela Hrvatske, sada na puno brži i jednostavniji način dolaze do Mostara, odnosno Hercegovine.

Povratne avionske karte za letove na liniji Mostar – Zagreb dostupne su po cijeni od 119 eura. Usporedbe radi, ako idete automobilom na istoj relaciji samo na gorivo i cestarine potrošit ćete oko 170 eura.

Važno je napomenuti kako će letovi na ovoj relaciji ostati aktivni tokom cijele godine što će posebno obradovati ljubitelje zimske čarolije s obzirom na to da je zagrebački advent proglašen jednim od najljepših u Evropi.