Velika avantura
0

VIDEO / Brod napravljen od plastičnih flaša preplovio Pacifik

Sarajevo-x.com
Brod napravljen od 12.500 plastičnih flaša je uplovilo u luku u Sydneyu četiri mjeseca nakon što je isplovio iz San Francisca na putovanje preko Pacifika kako bi se podigla svijest o opasnosti od plastičnog otpada, objavio je "Telegraph".

Posada broda "Plastiki" dugog osamnaest metara je često bila izložena olujnom nevremenu tokom putovanja Pacifikom na kojem su preplovili 8.000 nautičkih milja. "Plastiki" je iz San Francisca isplovio 20. marta. Zaustavljao se na nekim otocima Južnog Pacifika, uključujući Kiribati i Samou.

Kapetan broda David de Rothschild je prisustvovao ceremoniji dobrodošlice koja se održala u australskom Nacionalnom pomorskom muzeju te je pozvao građane Sydneya da se pridruže slavlju.

Šest članova posade je živjelo u kabini dimenzija 6x4 metara, tuširali su se slanom vodom i hranili konzerviranom hranom uz dodatke povrća koje su uzgajali u malom vrtu na palubi. Brod je moguće reciklirati u potpunosti, a njegov pogon čine solarne ploče, vjetrene turbine i jedra.

David de Rothschild kaže da je ideju o pravljenju broda dobio nakon što je pročitao izvještaj UN-a u kojem je bilo riječi o zagađenju plastičnim otpadom koje ozbiljno prijeti svjetskim okeanima.