Tekst na Daily Mailu
168

Britanski putopisac o Sarajevu: Intrigantna kultura i skijaški bijeg za koji bi drugdje platili bogatstvo

N. O.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Britanski putopisac John Gimlette za DailyMail.com napisao je tekst o svom boravku u Sarajevu, koji je opisao kao "jeftini gradski i skijaški bijeg u bosansku prijestolnicu u kombinaciji s intrigantnom kulturom".

Navodeći da je tražeći kompromis sa suprugom i kćerkom za zimski odmor odabrao Bosnu i Hercegovinu gdje su sedmicu podijelili između Sarajeva i njegovih obližnjih planina.

"Odmah sam se zaljubio u Sarajevo. Nigdje na svijetu ne osjećate ovakvu mješavinu svega. U jednom trenutku ste u katedrali, u sljedećem ste na čaršiji, u sinagogi ili jedete kolače u bečkom stilu. Ne možete čak ni biti sigurni u kojoj ste eri. Evo grada s predstavništvom Porschea i kvartom kazandžija", navodi u svom tekstu Gimlette.

Napominjući da su svakakve vojske prolazile ovuda, kazao je kako je to ostavilo traga na lokalne muzeje.

Screenshot/DailyMail.com
Screenshot/DailyMail.com

"Naš hotel je bio odmah iza ugla i također je bio austrougarski, ali kao i sam grad, doručak se nije mogao odlučiti da li je istočnjački ili zapadni, pa bismo - svako jutro - sjedili na veličanstvenoj gozbi od muslija, ćevapa, punjenog kupusa i pite od špinata. Hrana je veliki dio života Sarajlije", kaže dalje u tekstu.

Napomenuo je da su ćevapi ono što je zaista važno za Bosance opisujući ih kao "sočne komade ljute teletine, servirane na hrskavim kriškama lepine".

"Nije uvek bilo ovako. Tri godine (1992-95) grad je bio pod opsadom. Do kraja je više od milion projektila palo sa planina. Obruč artiljerije dug 60 kilometara opkolio je grad. Svi se sjećaju gladi", navodi dalje.

Ispričao je kako su se iz grada uputili na Bjelašnicu te da mu je bilo žao što odlazi.

"Čak i za najumornijeg skijaša, Bjelašnica ima wow faktor. Odmaralište, uništeno tokom rata, sada je potpuno obnovljeno i izgleda kao štab Thunderbirdsa", navodi potom.

Ističe da su tu održane Zimske olimpijske igre 1984., a pet glavnih staza "je veličanstveno strmo". Dodaje da bi na drugim mjestima platili bogatstvo "za ovu vrstu ludila".

"Ali, ovdje, dan skijanja (skije i karta) košta manje od 20 funti", naglašava potom.

Putopisac potom kaže da su najbolji od svega bili pogledi: "Sa obronaka smo mogli razaznati udaljene utvrde i minarete, ostala zimovališta i Sarajevo, 16 kilometara dalje i daleko ispod. Za poluskijaše poput nas, savršen je: uvijek spektakularan, uzbudljivo neobičan - i sa velikodušnom dozom bosanskog šarma".