Komentari (47)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Fontana di Trevi je smještena u okrugu Trevi u Rimu, Italija. Visine 26.3 m i širine 49.15 m to je najveća barokna fontana u gradu i jedna od najpoznatijih u svijetu. Fontana je sagrađena u 18. stoljeću, po narudžbi pape Klementa XII., iako je u jednostavnijem obliku na tom mjestu postojala već u 15. stoljeću. Fontana označava kraj akvadukta "Aqua Virgine" sagrađenog u doba Marka Agripe pred kraj stare ere, koji vodu doprema iz dvadesetak kilometara udaljenog izvora. Isti se akvadukt koristi i za punjenje brojnih drugih fontana u centru Rima. Na prvoj razini fontane se nalazi reljef jedne djevojke, popularne djevice po kojoj je akvadukt nazvan. Nazvan je po djevojčici koja je Agripi i pokazala izvor vode. Usred fontane je postavljena dominantna skulptura Neptuna, vladara mora - koje simbolizira voda ispred skulptura, koji upravlja kočijom u koju su upregnuta dva morska konja, dok s bočnih strana se nalaze Tritoni. https://hr.wikipedia.org/wiki/Fontana_di_Trevi
Bio sam u Italiji i iznenadio se da gotovo svaki grad u kojem sam bio ima odredjeni dio koji potice jos iz Rimskog doba pa iz ranog srednjeg vijeka... jednostavno su im gradovi prepuni istorije i jos uvijek pronalaze nove podzemne crkve i katakombe u kojima su zivjeli prvi krscani i razne druge artefakte. Jednostavno imaju toliko toga da se veliki dio toga i ne cuva niti odrzava jer bi to bilo preskupo. Na kraju krajeva, u samoj Firenci ima vise objekata pod zastitom UNESCO-a nego u ostatku svijeta.
Komunalna sluzba Rima na kraju svakoga dana cisti fontanu od ubacenih novcica. Dnevni prosjek skupljenih novcica iznosi cca 3000 EUR. Za manje od 2 godine kompletna rekonostrukcija se isplati. BTW, jedna od naljepsih fontana koje sam ikada vidio.
https://en.wikipedia.org/wiki/Piazza_Albania
"Praznik u Rimu" _marcelo Mastrojani i Anita Ekberg ,dirovi na vespi oko fontane..Inace o ljepoti Rima ne treba trosit rijeci
...uuu, brate...što me baci u mladost. 60 i neke kad smo se sofija l. i ja brčkali u istoj. neđe oko pola 3 sabajle in da moning. pošlje se bravar umješo, đeš kontra tite.
Pola baci u vodu
...jel ovu koje nestane u 24:00? :))
PRIKAŽI ODGOVORE (14)