{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki putopisac: Sarajevo je doživjelo nevjerovatnu transformaciju

Klix.ba
9.6.2015. u 08:28
199
166
Američki putopisac: Sarajevo je doživjelo nevjerovatnu transformaciju
199
 
Putopisac Kevin Richberg za Huffington Post je napravio trominutnu videorazglednicu o današnjem Sarajevu u kojoj govori o transformaciji grada posljednjih 20 godina.
Richberg na početku podsjeća da je Sarajevo tokom svoje burne historije više puta bilo u centru pažnje svjetske javnosti, kao sjedište Otomanskog carstva na Balkanu i jedan od prvih gradova u Evropi koji je dobio tramvajski saobraćaj.

"Također, mjesto je to atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franza Fedinanda nakon kojeg počeo Prvi svjetski rat. Sarajevo je bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i preživio najdužu opsadu u modernoj historiji", kaže Richberg.

No, unatoč tragičnoj prošlosti, putopisac zaključuje da Sarajevo danas cvjeta, te da se njegova multikulturalnost teško nalazi bilo gdje u Evropi.

"Iako Bosnu povezuju sa ratom, posljedice rata nećete vidjeti ako posjetite Sarajevo. Turisti na raspolaganju imaju brojne mogućnosti i mogu danima istraživati historiju i kulturu ovog grada", kaže Richberg.

Poručuje turistima da odbace sve eventualne predrasude o Sarajevu, jer on postaje jedan od najmodernijih turističkih gradova u Evropi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: